Саучешћа поводом смрти патријарха Иринеја

Саучешће Лукашенка Вучићу поводом смрти патријарха
patrijarh
Фото: TANJUG /SAVA RADOVANOVIC/ bs

МИНСК: Председник Белорусије Александар Лукашенко изразио је саучешће председнику Србије Александру Вучићу поводом смрти патријарха српског Иринеја.

Лукашенко је у писму саучешћа истакао да је преминуо врло мудар и племенит човек, који се у потпуности посветио несебичном служењу Богу, отаџбини и свом народу.

Навео је да је, док је Иринеј био на челу Српске православне цркве, Србија постигла значајне резултате у јачању суверенитета и независности, грађанског мира и стабилности, очувању духовног, културног и историјског наслеђа.

"У свему томе видим велику личну улогу патријарха Иринеја ", навео је Лукашенко.

Истакао је да је православна вера један од темеља блискости народа две земље.

"Веома сам захвалан његовој светости на напорима које је учинио да прошири и развије пријатељство и сарадњу Белорусије и Србије. Сећање на патријарха Ирину заувек ће остати у нашим срцима", нагласио је белоруски председнкик.

Мицотакис упутио саучешће поводом смрти патријарха Иринеја

АТИНА: Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис упутио је данас у лично име и у име владе саучешће народу Србије поводом смрти патријарха српског Иринеја.

Мицотакис је у писму митрополиту дабробосанском Хризостому истакао да се преминули патријарх истакао вером и борбеношћу, моралом, високим религијским образовањем и правом православном духовношћу, заслужно стекавши славно место у модерној црквеној историји.

"Са великом тугом сам примио вест о смрти његове светости Архиепископа пећког, митрополита београдског и патријарха српског господина Иринеја. Дозволите ми да Вама и братском народу Србије упутим најискреније саучешће у лично име и у име грчке Владе", написао је Мицотакис.

Саучешће Лаврова Селаковићу поводом смрти патријарха

Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров упутио је шефу српске дипломатије Николи Селаковићу телеграм саучешћа поводом смрти Његове Светости Патријарха Српског Иринеја.

У телеграму се наводи да је патријарх Иринеј годинама доприносио развоју присних односа Русије и Србије и јачању братских веза две православне цркве и духовног јединства два народа.

Изражавајући најискреније саучешће, министар Лавров је поручио да је упокојење патријарха Иринеја губитак за цео српски народ, али и православни свет, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести