Савез бачких Буњеваца освојио највише гласова

Листа Савеза бачких Буњеваца (СББ) освојила је највише гласова на изборима за национални савет ове мањине, изјавио је на данашњој конференцији за новинаре лидер ове мањинске партије Мирко Бајић.

Према подацима ове странке, са 95 одсто сигурности, од 8.650 уписаних у посебан бирачки списак буњевачке националне мањине гласало је 3.219 бирача, односно 37 одсто, што је за 10 одсто повећање у односу на претходне непосредне изборе, када је ова мањина имала најмању излазност од свих мањина које су непосредним путем бирали савете.

Према Бајићевим речима, од укупног броја изашлих, Савез бачких Буњеваца добио је поверење 925 гласача. Следи листа “Буњевци”, коју је предводила досадашњи руководилац привременог органа управљања овог савета Сузана Кујунџић Остојић са преко 600 гласова, док је треће место са преко 400 гласова припало Буњевачкој странци коју је предводио Срђан Еветовић.

Осталих шест листа, по његовим подацима, добило је појединачно мање од 350 гласова.

Када је расподела манадата у питању, Бајић је са процентом сигурности од 90 одсто изнео да ће његова странка имати шест мандата или евентуално седам, уколико буду освојили још гласова на бирачким местима са којих немају резултате.

Листа Сузане Кујунџић Остојић, према овој рачуници, добиће четири мандата, Буњевачка странка 3 мандата, листа сомборског “Буњевачког кола” два мандата, још три листе по један, а Буњевачка лига ће остати без мандата јер је, по подацима СББ, освојила укупно 75 гласова.

Говорећи о изборима у Суботици, где је и седиште ове мањине, Бајић је рекао да је од 7.229 бирача гласало њих 2.472, односно 34 одсто, што је по његовој оцени такође већа излазност у односу на прошле изборе. Бајић је додао да је “изузетна излазност” на изборима за савет Буњеваца забележена и у Сомбору.

Што се Суботице тиче, пласман прве три листе је исти, али је нешто другачија расподела - СББ је освојио 561 глас, листа Сузане Кујунџић Остојић освојила је 551 глас, а Буњевачка странка 429.

Бајић је оценио да су све листе у кампањи истицале један једиствен став, а то је да је буњевачка национална заједница у матици Србији препозната као аутохтона национална мањина под именом Буњевци и позвао све листе које су освојила мандате да заједнички конституишу савет на тој заједничкој основи.

Лидер СББ је позвао све учеснике на изборима да се заједно удруже у стварању националног савета који ће бити компетентан, стручан и одговоран у надлежностима које су му поверене.
“Наш је циљ, оно што смо прокламовали и у кампањи, да национални савет мора бити коначно стабилан, да не може да се догоди да буде такав савет где ће се гледати ко ће кога за један глас преклопити, па ћемо поново доживети да се за месец или два или годину распушта савет и доведе у питање функционисање саме националне заједнице” – рекао је Бајић.

Он је додао да СББ неће улазити у компромисе по питању “намештања ко ће где бити” и дељења власти на тај начин, и то по цену да се сви остали удруже против њих.

Као најважније циљеве савета у наредном мандату, Бајић је истакао даљи рад на стандарднизацији језика и формирање завода за културу ове мањине, где очекује помоћ државе.
Такође је, по Бајићевим речима и у случају ове мањине забележено двадесетак случајева да нису могли да гласају бирачи који су на претходним изборима гласали и били уписани у посебни бирачки списак ове националне мањине, јер их није било на бирачком списку.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести