Селаковић: Некоме смета ширење истине о Јасеновцу

БЕОГРАД: Србија и српски народ наставиће да се боре за истину о трагичним страницама наше историје, поручио је министар спољних послова Никола Селаковић, истичући да некоме смета ширење истине о Јасеновцу.
jasenovac, tanjug
Фото: Танјуг, архива

Он је нагласио да је Србија била принуђена да реагује на бесрамну одлуку хрватског Министарства спољних и европских послова којом је председнику Александру Вучићу забрањено да посети Јасеновац.

Селаковић је, гостујући на телевизији "Пинк", подсетио да је председнику Вучићу било забрањено да оде у Јасеновац не само као председнику Србије, већ и као човеку чији су преци тамо страдали.

Према његовим речима, о томе шта је Јасеновац, колико је то важно место у историји српског народа као највеће стратиште и каква је то мрља у историји нама суседног хрватског народа.

Њихов главни проблем јесте личност нашег председника, зато што је он као појава за њих ноћна мора, јер је унук човека којег су убили у Јасеновцу, кога су убили у време нацистичке НДХ, он је човек чијој породици су спаљене куће и 1941. и 1991, он је човек који 30 година не жели да ћути о истини и да прећуткује болну причу о страдању српског народа, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је објаснио да је председник Вучић човек који је окренут будућности, али је и тај који шири истину, који је почео да гаји културу сећања, и да га мрзе зато што отворено и без задршке говори о томе колику жртву је поднео српски народ у Првом и Другом светском рату.

Селаковић је поручио да је неопходно да се у нашем народу одржава култура сећања и истина о страдању нашег народа.

Важно је одржавати културу сећања, да бисмо ми добро знали своју историју страдања, патњи, бола, али и победа и светлих и добрих тренутака, јер ако не будемо преносили то сећање на наше потомке, нашим потомцима ће кроз десетину година неко доћи да прича да су Срби у јасеновачку фабрику смрти одлазили добровољно, истакао је Селаковић.

Како би додатно истакао важност чувања од заборава свих трагичних догађаја из историје, министар се осврнуо на "случај" научника Николе Тесле, кога Хрвати данас присвајају, а управо је његова породица страдала од усташког режима.

Ми сада долазимо дотле да, иако је преко 70 чланова породице Тесла убијено од стране усташког режима, чија су два споменика срушили и кућу запалили, и њега би убили да је био ту, они држе догађаје на којима причају о хрватском знанственику Николи Тесли, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је закључио да ће се Србија против таквог лицемерја и за истину борити докле год постоји.

Да ли ће Вучић посетити Јасеновац не зависи од нас

Посета председника Србије Александра Вучића Јасеновцу био би један од изузетно важних момената у историјском помирењу Срба и Хрвата, а да ли ће до ње доћи, о томе одлучују неке друге инстанце, изјавио је Селаковић.

Он је за РТС, коментаришући писање хрватског Јутарњег листа, да ће до посете Вучића Јасеновцу доћи уз два услова - да не буде пре јесени и да буде строго дипломатски договорена, рекао да он нема никакве званичне информације о томе.

То можда тврди одређено гласило, а ја нисам добио никакву ноту од хрватског Министарства спољних и европских послова, рекао је Селаковић.

На питање очекује ли ту посету до 17. септембра, подсећа да је тај датум наведен у ноти коју је српско министарство упутило Хрватској, а да ли ће до ње и доћи, каже, не зависи од нас.

Селаковић је рекао и да код председника Вучића постоји жеља да оде у Јасеновац, и не да би правио "хаос", како, подсећа, неку манипулишу.

Дозволите човеку да оде на место где му је убијен очев отац, и његова браћа. И то је све, ништа више. Ако неко није у стању то да обезбеди, нека се други питају, рекао је Селаковић.

Он је рекао и да трају консултације у влади о дипломатском одговору Хрватској на забрану Вучићу да оде у Јасеновац, додајући да има више механизама, о којима ће се разговарати.

Важно је да Србија у овој ствари није повукла ниједан потез који се мозе њој ставити на терет, рекао је Селаковић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести