Селаковић: Немачка један од најважнијих партнера Србије

БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић разговору са амбасадором Немачке у Србији Томасом Шибом оценио је да је та земља један од најважнијих економских и политичких партнера Србије.
selakovic
Фото: Tanjug

Селаковић је констатовао да су билатерални односи Србије и Немачке веома добри, о чему, каже, сведочи развијена сарадња на свим пољима, саопштено је из Министарства.

Шеф српске дипломатије поручио је да веома добре односе допуњују и врло интензивни контакти са званичницима и представницима Немачке, укључујући и честе посете на високом и највишем нивоу.

С тим у вези, Селаковић је изразио очекивање да ће његова предстојећа посета Берлину и састанци са највишим званичницима допринети још бољем разумевању и даљем унапређењу односа наше две земље.

Такође, министар је изразио наду да ће током ове године доћи и до узвратне посете министра Хајка Маса.

Немачка је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду, рекао је Селаковић и изразио наду да ће и током ове године привредна сарадња бити интензивна и да ће бити реализоване нове немачке инвестиције у Србији.

Селаковић је пренео спремност Србије да инвеститорима понуди знатно повољније услове пословања и поручио да су кључни интереси Србије повећање немачких инвестиција у инфраструктурне пројекте, сарадња у области ауто-индустрије и енергетике, пољопривредно-прехрамбени сектор, ИТ и туризам.

Министар је подвукао да Србија остаје на европском путу, да верује у сарадњу са својим европским партнерима, као и да наставља да ради на спровођењу свеобухватних реформи.

Истакао је да Србија цени подршку Немачке политици проширења ЕУ и значају који придаје региону Западног Балкана, те додао да је Србија прихватила нову методологију и истакао потребу подршке Немачке у активном постављању према другим државама чланицама и Европској комисији, у циљу дефинисања начина примене нове методологије.

Када је у питању процес нормализације односа са Приштином, Селаковић је нагласио да Србија приступа дијалогу у доброј вери, и да ће наша страна задржати такав приступ у циљу проналажења праведног, примењивог и обострано прихватљивог и свеобухватног решења.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести