Шиб: И са СПД, интеграција Западног Балкана у ЕУ приоритет за Немачку

БЕОГРАД: Континуитет немачке политике према Западном Балкану био би обезбеђен и са владом социјалдемократа, изјавио је немачки амбасадор у Србији Томас Шиб.
tomas sib
Фото: Tanjug (Zoran Colić)

Он је, у ауторском тексту за данашњи ''Курир'', истакао да ће, и са СПД као најјачом снагом после избора у Немачкој, приступање држава региона Западног Балкана Европској унији остати питање високог приоритета за Берлин.

Он је подсетио да је у периоду од 16 година колико је Ангела Меркел била канцелар, 12 година владала такозвана велика коалиција, са демохришћанима на челу, као и да је у тих 12 година министар спољних послова увек био социјалдемократа.

Обе странке су, истакао је, заједно поставиле смернице за актуелну политику Немачке у односу на Западни Балкан.

Значи, ако би се формирала влада под вођством СПД, континуитет би био обезбеђен. Због многобројних могућности потенцијалних коалиција, изгледа да ћемо се морати стрпети док не дође до коначног формирања нове владе, навео је Шиб.

До тада ће, како каже, садашња савезна влада привремено остати на дужности, што значи да ће Ангела Меркел можда превазићи свог некадашњег ментора Хелмута Кола и постати особа која је најдуже била на функцији савезног канцелара.

Подразумева се да ме је посебно обрадовало што је савезна канцеларка уочи самих избора још једном посетила Београд - након њених посета 2011. и 2015.године, написао је немачки амбасадор у ауторском тексту.

Анализирајући исход немачких избора, Шиб наводи да је за сада потпуно неизвесно како ће заиста изгледа нова влада у Немачкој уз оцену да коалициони преговори неће бити једнаствни, али да се сматра сигурним да ће три странке бити у њеном саставу.

Он је додао да је могућа коалиција социјалдемократа са странком Зелених и либералима (ФДП), такозвана ''семафор коалиција'', али и да је могућа коалиција демохришћана (ЦДУ/ЦСУ), Зелених и ФДП коју називају ''Јамајка коалицијом'', јер боје странака одговарају бојама заставе Јамајке.

Без обзира на то коју коалицију ћемо на крају видети, сигурно место у будућој влади имали би и Зелени и ФДП, оцењује Шиб.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести