СКУПШТИНА НОВОГ САДА ОДРЖАЛА СВЕЧАНУ И РЕДОВНУ СЕДНИЦУ Познати добитници Октобарске НАГРАДЕ и Новембарске ПОВЕЉЕ града

Секретар Црвеног крста Новог Сада др Драган Лазић, бивша директорка Гимназије „Исидора Секулић“ и професорка математике мр Ружица Вукобратовић и Новосадски сајам добитници су Октобарске награде за ову годину, а протојереј ставрофор Бранко Ћурчин, књижевник мр Ненад Шапоња и Основна школа „Вук Караџић“ лауреати су Новембарске повеље, одлучила је јуче Скупштина Новог Сада на свечаној седници.
1
Фото: С. Шушњевић

Након завршетка свечане седнице и коктела, одржана је и редовна седница на чијем се дневном реду нашла 51 тачка.  

Уобичајено, пред седницу, представници градске власти и опозиције одржали су конференцију за новинаре.

- Када је питању рад јавних и јавно-комуналних предузећа у првој половини ове године, постоји један апсолутни континуитет унапређења рада свих предузећа, што се нарочито осетило након извештајног периода, када су наш град у јулу погодиле две суперћелијске олује и када је наш комуални сектор показао да је у стању да одговори и на овако комплексне задатке – изјавио је заменик градоначелника Игор Црнобарац.

Уједно, он је истакао да полугодишње финансијке резултате градских предузећа није лако оцењивати и судити о њима.

- Резултат, као коначан и у складу са законом, коментарисаћемо закључно са 31. децембром, што представља једини прави показатељ успешности рада једног предузећа. Да ли је одређено предузеће пословало позитивно или негативно у првих шест месеци тешко може да нам говори о стању у том предузећу, поготово кад узмемо обзир специфичност делатности одређених предузећа. На пример, Новосадска топлана  првих неколико месеци током године набавља основне сировине за производњу топлотне енергије, а своје услуге наплаћује од грађана током свих 12 месеци. Једино је могуће коментарисати рад овог предузећа након свих 12 месеци. Наша очекивања су да ће комунални систем у целости, односно сва јавна и јавно-комунална предузећа чији је оснивач Град, на крају године пословати позитивно – нагласио је Црнобарац.

Фото: С. Шушњевић


Црнобарац: Награде најбољима од нас

Заменик градоначелника Игор Црнобарац подсетио је на догађаје из историје Новог Сада поводом којих  се додељују два висока градска признања.

- Наш град је ослобођен од фашизма 23. октобра 1944. године. Српска војска у Нови Сад је ушла 9. новембра 1918. године, а исте те године, 25. новембра, Велика народна скупштина доноси одлуку о присаједињењу Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији и поводом ових значајних датума награђујемо најбоље од нас. То су појединци и установе који Нови Сад чине изузетним местом. То су људи који свакодневним деловањем доприносе томе да Нови Сад буде препознат као Српска Атина. То су људи који нам дају пример како треба волети свој град, али и како треба живети и радити за њега – поручио је Црнобарац.


Како је указао, на дневном реду се нашло и седам планова генералне, односно детаљне регулације, а издвојио је план генералне регулације Клиничког центра Војводине.

- Циљ овог плана је прецизније утврђивање позиције и габарита Клинике за стоматологију, која је планирана у залеђу Завода за трансфузију крви – прецизирао је Црноба­рац.

По значају је издвојио и предлог о постављању скулптуралног дела посвећеног Захарију Орфелину, у склопу уређења Алмашког краја, који је потекао из иницијативе Удружења грађана „Алмашани”.

- Оно ће се налазити на углу улица Скерлићеве и Златне греде. Као аутор српског буквара и као једна од наијстакнутијих и најзнаменитијих личности српске поезије 18. века Орфелин је често био неправедно запостављен, поготово за свог живота. Ово је начин на који му се ми, као Српска Атина одужујемо за све оно што је учинио за наш народ и како би лик и дело Захарија Орфелина оставили у аманет будућим генерацијама – закључио је заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац.   

Фото: С. Шушњевић

Опозиција, оличена у одборничким групама СРС, Нове ДШ и ПОКС-а, као и ЛСВ, подржала је одређене кандидате за градска признања, док су код осталих одустали од гласања, у зависности од своје идеолошке и политичке агенде.

Кад је реч о радној седници, Ђурађ Јакшић из СРС истакао је да ће они гласати против плана генералне регулације дела Телепа, јер је то план на који је стигао највећи број примедби грађана. Јакшић сматра да подизање спратности на девет, а делом и 18 спратова, градска инфраструктура неће моћи да испрати.


Стипендије даровитим студентима

Говорећи о дневном реду редовне седнице, Црнобарац је  издвојио предлог одлуке којом Нови Сад стипендира 20 даровитих студената Универзитета у Новом Саду са по 22.000 динара наредних 12 месеци.

- Циљ сарадње Града и Фонда за стипендирање даровитих студената јесте да се на један системски и организован начин кроз финансијску подршку подстакну и стимулишу ови даровити и вредни студенти да остваре што боље резултате свог студирања и наравно да им олакшамо услове школовања – појаснио је Црнобарац.


- На шта ће то личити кад на простору АМБ Графике никне у градитељском смислу монструозни објекат који ће имати готово 600 стамбених јединица и како ће то изгледати када ту треба да станује преко 1.600 људи, а ни комунална ни саобраћајна инфраструктура не може да испрати тај нови прилив становништва у овај део града – истакао је Јакшић.


Именована три директора

Скупштина је потврдила избор нових директора „Чистоће”, „Тржнице” и „Зоохигијене”, Доналда Божића, Владимира Стојковића и Иване Кукин. Они су обављали функције вршилаца дужности директора ових предузећа.


По његовим речима, без обзира на оптимизам заменика градоначелника, ситуација у комуналном систему града је крајње забрињавајућа и алармантна.

- Од 14 јавних предузећа њих чак шест је пословало са позамашним губитком. Почевши од Топлане која је 30. јуна била у дугу од готово 700 милиона динара, преко ЈКП „Водовод”, Стана, Спенса, а први пут имамо ситуацију да у првој половини године ЈП Урбанизам негативно послује. Имамо први пут ситуацију да приликом поделе добити, уместо половина оног што је остварила Топлана у 2022. години да буде враћено у буyет,а друга половина да иде предузећу, Градско веће је донело долуку да 103 милиона динара Топлана задржи што је још један вид субвенције – указао је Јакшић, уз опаску да не постоји шанса да сва градска предузећа заврше годину у плусу.

Фото: С. Шушњевић

И Бојан Радојевић из Нове ДШ најавио је гласање против поменутог ПГР-а дела Телепа јужно од Футошког пута, из истог разлога као и Јакшић. Такође, успротивио се и расподели добити којом већина новца остаје градским предузећима, што он види као још један вид субвенција из градског буyета.

- Гласаћемо против свих кадровских решења, али подржавамо подизање споменика Захарију Орфелину – закључио је Радојевић, указавши да су Скупштини предали и петицију дела грађана Футога против изградње рециклажног дворишта, за које он тврди да је заправо претоварна депонија.

Што се тиче ЛСВ, Роберт Колар је навео да одборници ове странке неће подржати ниједну тачку радне седнице, јер је вођење Новог Сада „исувише отишло у погрешну страну”.

- Град Нови Сад апсолутно више не иде у развијању града по мери његових становника, него иде према урбанистичком дивљању, према прилагођавању докумената и одлука према инвеститорима. Нови Сад је донео најпогрешнију могућу одлуку када је у питању излазак Новог Сада на воду. То подразумева обезбеђивање зелених рекреативних простора за грађане, а не бетонске наказе на обали Дунава или Дунавца – изјавио је Колар.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести