СНС: Настављамо разговоре,не пристајемо на незаконите захтев

БЕОГРАД:  Српска напредна странка (СНС) ће наставити да учествује у разговорима власти и опозиције, рекао је данас члан Председништва те странке Горан Весић и додао да они неће пристати на захтев опозиције “да се Александру Вучићу забрани да се бави политиком” и да се незаконито промени састав РЕМ-а. 

Весић је поручио да ће СНС радити у складу са законом, да је та странка спремна да разговара и оценио да је на састанку било врло конструктивних предлога. “Нажалост, део опозиције је ово схватио као могућност да (Драгана) Ðиласа врате у РЕМ и РТС и могућност да се ми договоримо да се Александру Вучићу забрани да се бави политиком”, рекао је Весић. 

Он је истакао и да је законска процедура у вези са избором чланова РЕМ-а јасна и да је за смену неопходно да се на седници тог регулаторног тела утврди да је неко прекршио закон и да се тек онда у Скупштини Србије може гласати о томе.“Ми поштујемо закон и у овој земљи ће се радити по закону. Када неко други буде на власти ако га грађани изаберу, онда можда не морају да поштују закон и можда могу хајдучки да смењују чланове РЕМ-а”, рекао је Весић.

Он је додао да је део опозиције данашњи дијалог схватио као начин да им се омогући да дођу на власт, али без избора и да заузму све медије, те да уређују ко ће шта да пише. “ Док ми будемо имали већину грађани ће бирати власт, а неће се бирати на скуповима”, рекао је Весић новинарима.

Функционер СНС Владимир Орлић, поводом препоруке невладиних организација да се формира надзорни одбор у Скупштини Србије који би контролисао понашање медија, рекао је да су се око тога “сви разумели”Мислим на све нас који смо се бавили данашњом темом. Ми смо гледали пре свега да се бавимо стварима које су предложиле невладине организације”, рекао је Орлић.

Он је објаснио и да тај надзорни одбор нема превелике моћи јер не може да кажњава. Орлић је рекао да ће напредњацима бити част да се зна да је у Србији формиран надзорни одбор после 20 година. Подсетио је да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић још 2016.године послала позив странкама да се изјасне око својих предлога за наздорни одбор и оне су, каже, нису изјасниле. 

Када је реч о захтевима СзС о променама у РЕМ И РТС, Орлић је казао да “нико није донео папир да се било шта потпише”. 

“Слажемо се са препоруком невладиних организација што се тиче РЕМ-а (да се попуне упражњена места), али СзС хоће супротно од тога. Они траже да се силни људи који су у РЕМ-у смене, а игноришу на који начин су они изабрани, колико им траје мандате и која је процедура”, рекао је Орлић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести