ТРЕЋА РУНДА Власт и опозиција у понедељак о медијима

БЕОГРАД: Трећа рунда разговора власти и опозиције биће одржана у понедељак, 19. августа, на ФПН-у, а тема трећег округлог стола је "приступ медијима и њихова контрола".
glisic
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Како се наводи у позиву организатора, Фондације за отворено друштво и ФПН, разговор ће почети у 10 сати, уводом отвореним за медије у коме ће налазе и препоруке представљати организације које прате изборе, као и медијска удружења, а наставиће се по "Цхатхам Хоусе" правилу, без присуства медија. 

Разговор ће бити посвећен приступу медијима и њиховој контроли, који су, како кажу, од кључног значаја за обезбеђивање фер и слободних избора. 

Округли сто ће бити посвећен проблемима у тој области за које је могуће наћи задовољавајућа трајна или прелазна решења у периоду до одржавања наредних парламентарних и локалних избора. 

Према агенди скупа, након уводних речи организатора, представници ЦРТА, ЦеСИД, Транспарентности Србија, Асоцијације медија и Локал преса ће представити анализе стања у приступу медијима и њиховој контроли у контексту изборне кампање, као и проблеме које је могуће решити до избора. 

Уводни панел ће бити сниман и емитован преко екрана у соби за новинаре.

Организатори наводе да су на учешће у дијалогу позвани представници релевантних политичких странака и савеза, медијских удружења и организација грађанског друштва који се баве изборима и стручњаци с факултета и института који проучавају тему избора. 

ФПН и Фондација започели су организовање серије округлих столова поводом парламентарних и локалних избора који би требало да се одрже најкасније на пролеће 2020. године, а, како наводе, поред два одржана, као и дијалога о медијима у понедељак, планирана су још два и то са темама бирачких спискова и изборне администрације и бирачким правима грађана. 

Организатори подсећају да ће Србија наредне године обележити тридесетогодишњицу од првих избора одржаних након обнове вишепартизма.

"Уважавајући принцип да се изборни систем не мења у изборној години, сматрамо да је важно покренути дијалог о изборима ради унапређења појединих сегмената изборног процеса и услова, чак и у кратком року, пре одржавања наредних парламентарних и локалних избора. На дужи рок, дијалог би могао да допринесе отклањању проблема у изборном систему кроз свеобухватну реформу и успостављању његовог интегритета", сматрају организатори.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести