Станишићу продужена привремена слобода до 19. јануара

ХАГ: Хашки трибунал одобрио је некадашњем шефу Државне безбедности Србије Јовици Станишићу продужење привремене слободе и боравак у Србији до 10. јануара 2019. године, пренела је Фена.
jovica_stanisic_i_franko_simatovic/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Станишић је на привременој слободи у Београду због болести, од 21. јула 2017. године. 

Иначе против Станишића и оперативца службе Франка Симатовића у току је поновљено суђење пред судским Механизном у Хагу по оптужници да су извршили злочине Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ, 1991-1995.

Станишићеви браниоци тражили су да он остане у Србији све док тужиоци не заврше свој доказни поступак, али је Вијеће привремени боравак на слободи оптуженог продужило до 10. јануара идуће године, наводи Фена и додаје да се хашко тужилаштво том предлогу није противило. 

По ранијим налазима љекара у Хаагу и у Београду, Станишић пати од хроничне болести органа за варење и депресије. 

Станишићу и Симатовићу је средином јуна 2017. године почело поновљено суђење пошто је Жалбено веће хашког трибунала 2015. године укинуло првостепену преасуду којом су били ослобођени од свих оптужби и наложило да им се суђење понови. 

Бивши шеф Службе државне безбедности Србије Станишић (66) и његов помоћник Симатовић (67) оптужени су за злочине Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ, 1991-95.

У мају 2013, Претресно веће и МКСЈ је већином гласова закључило да Станишић и Симатовић нису одговорни за почињење злочина који им се стављају на терет и ослободило их свих оптужби, те наложило да одмах буду пуштени на слободу. 

Жалбено веће је по жалби тужилаштва 15. децембра 2015. поништило ослобађајућу пресуду и наложило да се Станишићу и Симатовићу суди поново по свим тачкама оптужнице.

Они негирају кривична дела за која су оптужени. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести