Станојковић: СзС преузео протест, циљ Вучић, а не систем

БЕОГРАД: Александар Станојковић, још један од бивших организазора протеста "1од 5 милиона", јавно је прозвао оне који тренутно воде протесте да су их присвојили за рачун Савеза за Србију, и запитао - да ли сада воде борбу за промену система или за промену Вучића.
jedan od pet miliona
Фото: FoNet/Aleksandar Barda

Станојковић у овореном писму које је објавио лист ''Данас'' наводи као прво и главно питање за оне који воде протесте - да ли је њихова борба и даље она иста борба од 2018. године?

" Да ли је то још увек борба за промену система или се трансформисала у борбу за промену Вучића?", пита Станојковић, уз поручује: "Последњих месеци делујете као омладина СзС, што је у реду, али назовимо онда ствари правим именом".

Он је организаторима упутио поруку да није фер према народу који је шетао и био жељан промена, да буду продужена рука СзС, који, потурајући своје идеје и интересе, све представља као "вољу грађана који су шетали годину дана".

Он је додао и да зна како неки од организатора протеста данас само раде за СзС, а да још нису ни учлањени ни у једну странку.

Како је казао, у поменутим протестима је видео једину шансу за променама, те да је за све идеје које је имао и предлагао, требало доста времена да буду "усвојене", па сматра да је сада, "мало касно за то".

Према његовим речима, добрих идеја је било са свих страна, и од Сергеја Трифуновића, његовог брата Банета Трифуновића, Јелене (Анасоновић), Николе Која. . .

"Међутим, све добре идеје су увек заустављане и сечене у корену због тога што нису одговарале Савезу у том тренутку, а ви сте то допуштали, и сплеткарили да би одстранили неистомишљенике из организације (па између осталих и мене)", навео је Станојковић, упитавши такође, "како онда, након свега, можете изаћи у медије и рећи да сте ''само своји'' и да сте ''ничији''"?

Он је констатовао обраћајући се организаторима, да је њихова реакција изостала када је јавност сазнала за "Бастаћеву тетку из Емирата", а да је више пута јавност "подизана" када је причано о "Вулиновој тетки из Канаде", што је, према његовом мишљењу, мало чудно за новонасталу политичко-активистичку организацију, какво би требало да је удружење 1од5 милиона.

"Ваш је коментар изостао и на распуштање одбора ДС-а од пре неки дан, али и на забране сродним организацијама да говоре или воде протесте по градовима широм Србије. Коментар је изостао и након сатанизовања Јелене Анасоновић, и јавног линча кроз који је прошла због интервјуа у Блицу", истакао је он.

Такође, сматра као лошу идеју СзС да без покушаја да се политички живот и изборни процес нормализују прогласи бојкот, и јавно се пита коме то иде у корист.

"Шта мислите коме то иде у корист. Коме иде у корист када све мање странке које немају финансије пропадну због бојкота? Народу?", упитао је.

Станојковић је рекао да се нада да се, због ових јавних питања упућених организаторима протеста 1од5 милиона, "крв неће пресликати и на његове руке", као што су, како је навео, организатори поручили након интервјуа Јелене Анасоновић Блицу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести