Стефановић поручио Хоџају: Србија јача и није лак плен

БЕОГРАД: Поводом изјаве косовског вицепремијера Енвера Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије, потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић каже да треба видети како це се те земље одредити. 
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

"Желимо да чујемо шта су то Србија и српски народ лоше урадили да они оснивају пакт против Србије и српског народа", рекао је Стефановић за РТС.

Стефановић рекао је да та изјава представља непријатељски акт против Србије и њених градана и позив на додатну нестабилност у региону.

"Они препознају да Србија јача, да Србија није лак плен и да није земља која ће се само склањати, повијати и пуштати да све оно оно што је против интереса наше земље", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, те реци долазе данас кад је Србија и економски и полтички снажнија и има вецу улогу у свету и може полицијски и војно значајније да заштити своју територију и свој народ. 

С обзиром на то да је Хоџај о пакту против Србије разговарао у Хрватској, Македонији и Црној Гори, треба видети како це се те земље одредити, рекао је Стефановић. 

"Желимо да чујемо шта су то Србија и српски наорд лоше урадили да они оснивају пакт против Србије и српског народа", истакао је министар. 

Вулин: Не претите Србији

Министар одбране Александар Вулин рекао је да очекује да се владе које је Енвер Хоџај означио као "савезнике у борби против Србије" огласе и кажу да ли је Хоџајев став и њихов и да објасне својим грађанима, како је казао, због кога ће их гурнути у сукобе и крв. 

"Хоџајева изјава је наставак изјаве Грабар Китаровић да су Хрвати и Албанци браћа по оружију, северномакедонског испуњавања сваког Албанског ултиматума и политике Црне Горе да су Срби окупатори, а Косово држава", рекао је Вулин коментаришући намеру косовског вицепремијера Енвера Хоџаја да са земљама у региону направи "пакт против Србије".

Он је истакао и да Србија не прети и не прави савезе ни против једне нације, али никоме не саветује да своју политику усмерава против ње. "Србија може и уме да се одбрани", поручио је Вулин, наводи се у саопштењу.

Ђурић: Изјава Хоџаја опасна 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас да изјаву косовског вицепремијера Енвера Хоџаја треба схватити веома озбиљно и истакао да она значи пакт против мира и регионалне стабилности.

"Ову претњу треба схватити веома озбиљно, ово је позив на стварање пакта против мира који има за циљ да разори регионалну стабилности и позив на стварање једног великоалбанског калифата од Охридског језера па до Боке Которске и даље", рекао је Ђурић за тв Пинк поводом изјаве Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије.

Он је оценио да би у нормалним околоностима овакве изјаве требало да коментарише министар здравља Златибор Лончар, али да имајући у виду озбиљност са којом Албанци у Приштини желе да наруше регионални мир, Србија се може сматрати жртвом настојања Приштине да "читав регион гурне у пламен сукоба".

Упитан да ли су најновији догађаји, укључујући повећање такси на КиМ, ослобађање Орића, изјава Хоџаја, случајност Ђурић каже да не мисли да у политици постоји та врста случајности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести