Стефановић: Решавамо животно питање безбедносног сектора

БЕОГРАД:  Циљ државе је да свима из сектора безбедности који су конкурисали за куповину јефтиних станова омогући да реше то важно животно питања, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. 
stefanovic, tanjug
Фото: Nebojša Stefanović, foto: Tanjug/ Video,arhiva

Изградња првих станова за припаднике сектора безбедности почела је јуче у Нишу и Врању, а Стефановић је на ТВ Пинк рекао да је у првој фази планирано између 8.000 и 9.000 станова. 

Навео је да ће куповина станова бити омогућена под веома повољним условима, а да ће само од повећања плата од јануара моћи да покривају месечне рате за стан. 

"Цена ће бити од 400 до 550 евра по метру квадратном, у зависности од града. У Београду ће бити најскупље, али шуштински, два до три пута испод тржишне вредности станова", рекао је Стефановић 

Како каже, и председник Србије Александар Вучић и Влада желели су да покажу поштовање према људима из сектора безбедности који раде тежак посао. 

"Држава мора ту да покаже и већу бригу и поштовање. Наравно, у следећој фази да размишља и о младим стручњацима, научницима, лекарима, људима из просвете којима би могло на сличан начин да се решава то најважније животно питање", каже министар. 

Нагласио је и да истовремено држава размишља о опстанку људи у свим деловима Србије. 

"Не можемо да дозволимо да се људи исељавају, не смемо да се то претвори само у селидбе ка већим центрима", рекао је Стефановић. 

Навео је да је задовољан што су полицајци из свих делова Србије конкурисали за станове, тако да је готово 200 захтева само у Врању, а више од 1.300 у Нишу. 

"Људи желе да живе и остану у тим срединама и ово је велики искорак државе да им у томе помогне", поручио је Стефановић, који је говорио и о реновирању и изградњи објеката за припаднике МУП-а, те о томе да држава жели да обновом полицијских станица покаже поштовање и према полицајцима и према грађанима који долазе у полицију да завршавају своје послове.

Поручио је да је политика коју води Александар Вучић политика реалног подизања стандарда на бази јачања економије што, каже, у време бивше власти Драгана Ðиласа, Бориса Тадића, Вука Јеремића, Бошка Обрадовића и других није било тако. 

"До 2012. смо имали бајке. Тада је само било важно трпање у џепове. Тадашња власт је то радила врло ефикасно за себе, али су људи страдали зато што је 400.000 породица од 2008. до 2012. остало без хлеба", рекао је Стефановић. 

Навео је и да бивша власт није водила бригу о Србији, већ је владала корупција, ниједну фабрику нису отворили, нити је било озбиљне инвестиције зато што их, додаје, нису интересовали држава и народ. 

"Могао бих сат да причам шта се све лоше радило", рекао је Стефановић и навео да је у време бивше власти БДП био минус 3,6 одсто. 

Говорећи о КиМ, Стефановић је рекао да је велики успех Србије и председника Вучића што све велике силе једногласно траже да Приштина укине таксе од 100 одсто које је увела на српску робу. 

Политичка позиција Србије у време бивше власти, каже Стефановић, није била таква, а сада је, додаје, Србија за само неколико година показала како озбиљношћу, радом и одговорношћу можете да постигнуте да у светским оквирима озбиљне земље, чак и он екоје су признале такозвано независно Косово, подрже став Србије. 

"Схватају да не може да се трпи кршење Цефта, ШП и такво понасање приштинских инстируција. Али је за то морало много да се ради, то није дошло само од себе", рекао је Стефановић и нагласио да би они који данас хоће да се врате на власт урушили оно што је постигла актуелна власт. 

За представнике бивше власти је рекао да одлазе у иностранство да "кукају" и кажу неку лошу реч против своје земље. 

"Није свет слеп. Многи од озбиљних лидера света виде кад се неко бори за своју земљу и умеју то да поштују. Србија јесте јача, расте БДП, повећавају се пате и пензије, отаврају се нова радна места", каже Стефановић. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести