Стефановић: Снажне активности да КиМ не уђе у Интерпол

БЕОГРАД:  Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да Министарство унутрашњих послова наставља снажне активности које треба да спрече такозвано Косово да постане део Интерпола.
stefanovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Стефановић је, одговарајући на питање Танјуга шта наша држава предузима да би спречила пријем, истакао да МУП, у сарадњи са другим државним органима, још од претходне седнице Генералне скупштине Интерпола у Дубаију, води кампању и разговара и са представницима земљама које су тада гласале за пријем такозваног Косова, али и наравно са државама које су биле уздржане или против.

"У разговору са свима указујемо на чињенице и околности које би могле да доведу до нарушавања полицијског интегритета Интерпола уколико би такозвано Косово постало део ове полицијске организације. Истичемо и политичке и правне, као и полицијске разлоге који би били прекршени, уколико како би се направила овакав врста преседана", истакао је Стефановић.

Како објашњава, поред политизације Интерпола, постоји и велика забринутост због јачања криминала на територији Косова и Метохије и могуће доступности базе података Интерпола криминалцима и људима у чије руке, попут терориста, ти подаци никада не би смели да доспеју.

"Такође, хоћемо да покажемо и да поштујемо територијални интегритет наше земље, затим Резолуцију 1244 и друге норме Уједињених нација које примењује Интерпол. Наш задатак и наш посао је да заједно са свим земљама света поштујемо закон, интегритет Интерпола, као и да не дозволимо политизацију ове полицијске организације. На тај начин штитимо слободу и безбедност грађана Републике Србије, али и других држава света“, рекао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести