Стефановић: Закон о несталим бебама први корак

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да је Предлог закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала у породилиштима у Србији први корак у решавању тог проблема.
stefanovich
Фото: Танјуг (Видео)/Небојша Стефановић

Одговарајући у Скупштини Србије посланику Јединствене Србије Ђорђу Косанићу који је питао да ли ће се променити Кривични закон у смислу решавања питања несталих беба, Стефановић је казао да не искључује могућност да се он пооштри.

Он је подсетио да је Кривични закон већ пооштраван у смислу кажњавања за кривична дела која су учињена према деци, наводећи да Србија има добре законе, јако оштре и да би било добро и да судови драконским казнама покажу да чују потребе народа.

Истакао је да је тема нестала деце јако тешка и додао да нема довољно доброг закона и решења које ће вратити дете и одагнати бол родитељима, међутим, указао је да се питање несталих беба покренуло са мртве тачке после много деценија неприхватљиве тишине.

Ми смо разговарали с родитељима, удрузењима, стручњацима, цела влада се ангажовала и доношење закона је први значајан корак. МУП и Министарство правде су усагласили став да тужилаштва имају могућност да гоне неког за кривично дело иако је то учинио пре рецимо 30 година, рекао је Стефановић.

Он је, међутим, изразио бојазан да неће све породице успети да дођу до документације, јер, како каже, реч је о догађајима од пре 30-40 година, а негде је, каже, можда документација и намерно уклоњена.

Министар је у парламенту објаснио да је један од разлога за доношење закона пресуда Европског суда за људска права из 2013. године по којој је утврђено да је једној од породица повређено право на породични живот.

Суд је тада досудио да се породици исплати 10.000 евра као накнада, што је предвиђено и садашњим предлогом закона.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести