Светски лидери настављају дебату у УН,у Њујорк стигла и Брнабић

ЊУЈОРК: Светски лидери наставиће данас генералну дебату у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН, а у Њујорк је допутовала и премијерка Србије Ана Брнабић.
ujedinjene nacije pixabay
Фото: pixabay.com

Брнабић ће се обратити на скупу у УН 24. септембра.

Министар спољих послова Никола Селаковић одржао је јуче и данас билатералне састанке у Њујорку са представницима Туниса, Естоније, Боливије и Италије.

Такође, присуствовао је рано јутрос, по нашем времену, састанку представника шефова делегација Западног Балкана са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом.

Радној вечери у Мисији ЕУ при УН у Њујорку, поред министра Селаковића, присуствовали су и председник Црне Горе Мило Ђукановић, председник Северне Македоније Стево Пендаровски, премијер Албаније Еди Рама, председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић, као и председница привремених приштинских институција Вљоса Османи.

Борељ је за лидере региона приоредио неформалну вечеру у Њујорку и разговарао са њима, како је саопштила Европска служба за спољне послове, о ситуацији у региону и односима између ЕУ и ЗБ.

Високи представник и лидери ЗБ имали су отворену размену ставова о ситуацији у региону и односима између ЕУ и Западног Балкана, у светлу предстојећег самита ЕУ-Западни Балкан који се одржава следећег месеца.

Селаковић ће данас наставити састанке с министрима спољних послова и званичницима других држава на маргинама 76. заседања Генералне скупштине УН.

Генерална дебата ће, према агенди УН, бити настављане данас око 15.00 часова по сређеевропском времену.

Почеће обележавањем 20. годишњице усвајања Дурбанске декларације о антирасизму, којом је позван свет на борбу против нетолеранције.

Према плану, први ће данас говорити Жељко Комшиће, а касније је предвиђено и обраћање премијера Велике Британије Бориса Џонсона.

Генерална дебата у седишту светске организације почела је јуче обраћењем генералног секретара УН Антониа Гутереша и председника Бразила и САД, Жаира Болсонара и Џозефа Бајдена.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је у свом обраћању Генералној скупштини замерио свету због неправедне дистрибуције вакцина против корона вируса.

Гутереш је истакао да су слике из неких делова света, где су вакцине са истеклим роком, као и неискоришћене вакцине у смећу, оне које приказују "причу о нашим временима".

Он је казао да је већина становништва богатијих земаља имунизована, док више од 90 одсто становника Африке није добило ни једну дозу.

Председник САД Бајден је у обраћању пред Генералном скупштином УН поручио да је свет на прекретници и да се мора брзо радити на решавању нагомиланих проблема пандемије, климатских промена и кршења људских права.

Бајден није директно поменуо Кину, међутим, потврдио је да постоји забринутост због повећаних тензија између две нације и нагласио да "САД не желе нови Хладни рат".

Кина планира да дистрибуира широм света две милијарде доза до краја 2021. године, саопштио је синоћ кинески председник Си Ðинпинг током Генералне скупштине УН.

"Кина ће уложити максималне напоре да проследи две милијарде доза вакцина земљама широм света до краја године", рекао је Си.

Генерална дебата траје до 27. септембра, а очекује се да ће на њој учествовати више од 70 шефова држава и више од 30 шефова влада, док ће се остали обратити путем претходно снимљене видео поруке.

За разлику од претходне године када су се лидери земаља чланица обратили на том скупу путем снимљених видео порука због пандемије корона вируса, ове године је дозвољено физичко присуство представника сваке земље.

УН су увеле такозвани "систем части", што значи да свако ко уђе у скупштинску салу мора да се изјасни да ли је вакцинисан, али не мора да покаже доказ о вакцинацији.

Главна тема овогодишњег заседања Генералне скупштине УН дефинисана је као: "Изградња отпорности кроз наду - ради опоравка од ковида-19, поновне изградње одрживости, одговора на потребе планете, поштовања права људи и оживљавања УН".

Дебата је посвећена окончању пандемије и редефинисању глобалне економије како би она по окончању пандемије била што здравија по планету.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести