Свилановић: Извештај ЕК реалан и позитиван

Генерални сектретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић оценио је да је извештај Европске комисије (ЕК) о напретку Србије реалан и веома позитиван, али да нико не треба да буде презадовољан.

"Мислим да је то један реалан извештај и да треба обратити пажњу на све оно добро, али и читати коментаре који се односе на области у којима би требало да се учини напредак", изјавио је Свилановић Тањугу синоћ на маргинама НИН-овог Регионалног инвестиционог самита у Аранђеловцу.
Извештаји, како је објаснио, томе и служе - суштина је да се покаже докле је земља стигла, али и шта још није урађено или би требело да се уради у најскорије време.

"Кад је у питању Србија, ово је веома позитиван извештај, поготово у поређењу са онима из претходних неколико година, а још више кад се упореди са земљама у окружењу", оценио је Свилановић.
Међутим, упозорио је: "Нико не сме да буде самопрезадовољан", јер нас чека тешка година.
"Година 2014. била је тешка јер су многи остали без посла, али је Влада успела да те бројке преокрене и надам се да ће наставити да на томе ради јер је то суштина одрживости нашег друштва", рекао је Свилановић.

Он је подсетио да се очекује да крајем ове или поцетком наредне године почну преговори, а поглавља о којима се данас говори су 23 и 24 и она су од огромне важности.
"Оно за шта је наша влада највише заинтересована, а мислим да има разумевања и у ЕУ, то је финансијска консолидација кроз поглављен 32", истакао је.
То су, по Свилановићевим речима, толико важне ствари да би требало да та поглавља буду што пре отворена јер ће грађани бити у повољнијој ситуацији него политичари. Да ли је неко за улазајк у ЕУ или није, објаснио је, то је питање политичког опредељења и легитимно је.

"Али ја не могу да замислим да неко у Србији није за то да се земља финансијски  консолидује или да се реформише правосуђе", рекао је. То је суштина онога што преговори са ЕУ доносе, објаснио је Свилановић.
"Како се једно-по једно поглавље отвара и затвара, тако се и животни проблеми постепено решавају, а питање чланства остаје за будућност", закључио је Свилановић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести