СзС и ПСГ: Дијалог без резултата, нема услова за фер изборе

''Не намеравамо да прекинемо наше међународне контакте, иако нисмо нарочито оптимистични када је реч о резултатима, јер не видимо код власти баш никакву спремност да промени свој став'', рекао је Вук Јеремић новинарима после састанка у седишту Делегације ЕУ у Србији.
 Predstavnici SzS i PSG nakon sastanka sa članovima delegacije Evropskog parlamenta Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

БЕОГРАД:  Представници Савеза за Србију (СзС) и Покрета слободних грађана (ПСГ) изјавили су да су на данашњем састанку са члановима делегације Европског парламента (ЕП) изнели став да досадашњи дијалог уз посредовање ЕП није дао резултате и да у Србији нема услова за одржавање фер избора, као и да њихове странке остају доследне својим ставовима о бојкоту избора и учешћу у дијалогу о изборним условима.

Председавајући СзС-а и председник Народне странке Вук Јеремић рекао је после састанка са председником групе Европске народне партије (ЕПП) Манфредом Вебером и известиоцем ЕП за Србију Владимиром Билчиком, да ће СзС наставити да разговора са европским посредницима, али да неће учествовати у међустраначком дијалогу који се води у парламенту.

''Не намеравамо да прекинемо наше међународне контакте, иако нисмо нарочито оптимистични када је реч о резултатима, јер не видимо код власти баш никакву спремност да промени свој став'', рекао је Јеремић новинарима после састанка у седишту Делегације ЕУ у Србији.

Додао је да СзС остаје при одлуци да неће учествовати на парламентарним изборима на пролеће следеће године, а на питање шта на то кажу европарламентарци, Јеремић је казао да су их саслушали и да "разумеју њихов став".

Упитан да ли представници ЕП инсистирају да СзС промени одлуку о бојкоту, Јеремић је рекао да ''то време још није дошло'' и да очекује да ће се у наредним недељама европарламентарци бити све заинтересованији да дође до промене те одлуке.

''Али, СзС то неће учинити'', поновио је Јеремић.

Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић рекао је да је европарламентарцима пренео каква је ''реална ситуација у Србији'' после седам година власти Александра Вучића и то да живимо у околностима у којима један скандал прекрива други због чега, каже, грађани немају времена да сагледају шта је истина.

Додао је да су поједини европски политичари подржавали такву власт у Србији јер су , сматра он, имали интерес да Србија успори свој пут ка ЕУ и истовремено очекивали да ће Александар Вучић признати Косово,

"Пренео сам новом известиоцу каква је ситуација, а сличан је став био и осталих учесника у овом дијалогу који је био пристојан'', рекао је Тадић.

Додао је да ће он наставити да учествује у дијалогу са преговарачима из ЕУ као ''помагач'' између европских представника и српских опозиционих политичара.

Представник ПСГ-а Натан Албахари рекао је да су представници те странке делегацију ЕП информисали о тренутном стању у Србији, када је реч о медијима и владавини права, и о томе да, како је казао, досадашњи дијалог није дао резултате.

Најавио је да ће, за разлику од СзС-а, ПСГ учествовати у трећој рунди међустаначког дијалога уз посредовање ЕП следеће седмице, иако у тој странци, каже, нису оптимистични да ће то довести до озбиљних промена.

''Желимо да се процес заврши до краја, па ћемо видети како ће ПСГ наступити после треће рунде дијалога'', навео је Албахари.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести