Вучић: Желимо јаснију ситуацију од ЕУ

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели отварање нових поглавља у приступним преговорима, али и јаснију ситуацију шта земље ЕУ виде као будућност Западног Балкана.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

“Ако им је то у реду хвала, ако није...исто хвала. Ми ћемо се рационално и прагматично понашати и гледати шта да урадимо за своју земљу“, поручио је Вучић, на конференцији за штампу, после састанка са шефом посланичког клуба ЕПП Манфредом Вебером и известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.

"За мене је важно да Србија наставља свој европски пут. Ми са ЕУ имамо трговинску размену у висини од 67 одсто", објаснио је он.

Рекао је да је имао добре разговоре са званичницима Европског парламента о важним темама, од Косова и Метохије, преко економске ситуације у земљу, чему, како је додао, има да се похвали, као и економском напретку Србије.

„Имаћемо већи привредни раст од прогнозираног и очекујемо да он буде 3,9 или 4 одсто. Тиме би били једна од земаља у Европи са највећим растом. Истовремено смањујемо однос јавног дуга према БДП. Смањили смо број незапослености на испод 10 одсто, чиме се приближавамо земљама ЕУ“, пренео је он.

Вучић је указао да је компромисно решење за КиМ оно са чим имамо много проблема и не знамо како ће ствари тећи у будућности, али смо увек спремни да истражујемо.

Такође је разговарано и о стању људских права, демократији, медијским слободама и свему другом што је у интересу грађана Србије, казао је Вучић и додао да је био критичан и према себи и према нама, и разумео добро и одређене примедбе гостију, али и указао на то што стварно мисли.

„Говорио сам И износио ставове, које иначе износим у домаћој јавности. Сви заједно морамо да направимо најбољи могући амбијент за изборе у Србији, да буду бољи од 2012, када смо ми имали само један медиј на који смо ми као опозиција могли да излазимо. Данас је ситуација другачија, али може бити боља“, рекао је он.

Вучић је изразио уверење да ће увек побеђивати рад, труд, резултати рада, а не колико ће се ко појављивати на телевизији или у новинама.

Захвалио се Билчику што је за кратко време по други пут у Србији, а за Вебера је казао да је велики пријатељ целог региона у који је данас стигао, да долази из немачке покрајине Баварске и да је човек који је победио на изборима као кандидат за шефа Европске комисије испред ЕПП.

« Хоћу да искористим прилику да се у име Србије И као неко ко припада блоку ЕПП захвалим за његов изванредан допринос и на нашем успеху у целој Европи, али и што је био посвећен напретку европске идеје, али и региона Западног Балкана. Хвала на вредном, марљивом раду и посвећености и што без вас ни ваше подршке Европска комисија не би могла бити изабрана, што говори о вашој величини », нагласио је Вучић.

Вебер ће чути "фантастичне идеје" о КИМ од Бошка и Ђиласа..

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да поздравља сваки сусрет европских парламентараца, па и лидера Европске народне партије Манфреда Вебера са члановима дела опозиције и приметио, с дозом ироније, да су ти сусрети "важни за демократију у насој земљи".

"Ја поздрављам сваки сусрет са представницима наших политичких противника. Мислим да је то веома важно за демократију у нашој земљи и сигуран сам да ће много мудрих идеја о решењу косовских проблема господин Вебер и господи Билчик моћи да чују од, рецимо, Бошка Обрадовића и Драган Ђиласа. То ће бити фантастичне идеје", рекао је Вучић, одговарајући, на самом крају прес конференције са представницима Европског парламента, на два, три питања која су му, по њеном формалном завршетку, "добацивали" новинари.

Претходно је прокоментарисао данашњу насловну страну Данас-а, на којој је објављена нова карикатура на којој су на њему исцртане мете, речима да никада лепши није испао на насловној страни тог дневног листа.

"Супер ми оно све стоји, никад нисам лепши испао на насловној страсни Данаса", рекао је.

На питање новинара Н1 тв да ли је видео документ који је објавио Бирн, а у којем се наводно види да је отац министра Стефановић путовао у Ријад као правни саветник предузећа ГИМ, каже да није, али да ће погледати и прокоментарисати током сутрашње посете Сочију.

"Нисам видео ни један докумет, ничији, али ћу то радо да коментаришем сутра у Сочију када будем видео и прочитао сва документа", рекао је председник и додао:

"Немојте се секирати, ја вас највише волим, вас и Данас што волим... вас са Н1, Данас, НИН, вас волим највише. Ви сте пример демократије ..."

Вучић је на крају конференције рекао и да чека да чује идеје које се тичу питања решавања проблема Косова, а од стране Бошка Обрадовића, Аљбина Куртија....

"Ја сад чекам те генијалне идеје да дођу од стане Обрадовића, Куртија и осталих...", рекао је Вучић, одговарајући на питање шта његови саговорници мисле о томе што Приштина најављује да ће дијалог водити Курти, односно да је намера приштинских власти да дијалог врати на почетак, како не би пристали на било какав компромис.

Вучић: Стигла писана потврда да Си долази у посету 2020.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је добио писану потврду да ће нашу земљу наредне године постетити председник Кине Си Ђинпинг.

"Умирем од смеха када ми дођу са идејама да ми смањимо сарадњу са Кином и Русијом, а онда видим ред и код Путина и код Си Ђинпинга, са по 20 министара иду по 15 пута годишње, да се сретну и увећају своју трговинску размену са Кином и Русијом", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након састанка са делегацијом Европског парламента коју чине известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и лидер Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер.

Како је рекао Вучић, онда дођу па њему да соле памет хоће ли или нећу са неким да се виђа.

"Дакле, него шта ћу него ћу да се виђам и да вас обавестим да сам добио потврду, по први пут у писаној форми, да ће Си догодине посетити Србију. Тако да вам се похвалим и пред еврпским представницима".

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести