Вебер: Био сам у Србији како бих слушао и учио

БЕОГРАД:  Председник групе Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту, Манфред Вебер, окончао је данас своју посету Србији и истакао важност континуираног замаха за процес ЕУ интеграција.
veber, tanjug
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Коментаришући будућност односа ЕУ са Србијом, Вебер је у саопштењу навео да је његова посета дошла у време када такође сарађујемо са новом Европском комисијом."Дакле, у време када је пред нама нови почетак, желео бих да нас видим у ситуацији где можемо да пошаљемо позитивне и нове сигнале за реформе у Србији и у региону", изјавио је Вебер.

У саопштењу подсећа да је разговарао са председником Србије Александром Вучићем, министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, као и са члановима опозиционих политичких странака у Србији.Уз Вебера, састанцима су присуствовали и чланови ЕПП групе - Дејвид Мекалистер, председник спољно-политичког одбора и Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију.

У саопстењу се наводи да је Вебер током посете обишао и Научно-технолошки парк у Београду, где се упознао са радом Фонда за иновациону делатност."Европска унија снажно подржава овај фонд како би исплатио донације истраживачима, инжењерима и иноваторима за развој и тржиште њихових идеја. Такав приступ гради мост између науке и приватног сектора", рекао је Вебер.

"Импресиониран сам оним што ми је представљено. Много тога што се овде развија може бити корисно не само Србији, већ сада и у Европској унији, што се и дешава", изјавио је Вебер.Током посете председник група ЕПП у ЕП се такође срео са неколико чланова политичке опозиције у Србији. Европски парламент покренуо је дијалог у Србији, а планирано је да се читав низ контаката са свим политичким партијама настави у децембру, каже се у саопштењу.

"Био сам у Србији како бих слушао и учио у капацитету председавајућег ЕПП групе и како бих се упознао се са политичким приликама у овој земљи", навео је Вебер у саопштењу.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести