Тачи: Мала корекција граница прихватљива за коначни споразум

ВАШИНГТОН: Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је данас да би Приштина требало да да део територије као цену за коначни споразум са Београдом.
taci, youtube
Фото: Youtube Printscreen

Он је то рекао на форуму одржаном у Савету за спољне односе у Вашингтону, а преноси приштинска Газета експрес.

"Ако је мала корекција границе цена за коначни мировни споразум, онда ће то морати да буде прихватљиво", рекао је Тачи и поновио да су језеро Газиводе, Митровица и Трепча ресурси о којима се не преговара.

Он је додао да је главни циљ споразума Београда и Приштине признање Косова и чланство у УН.

Говорећи о улози и значају подршке САД Косову, Тачи је рекао да кад год је Косово било заједно са САД било је победник.

"И уколико су се начињени компромиси у почетку чинили тешким, касније се показало да су то биле добре стратешке одлуке", рекао је Тачи, додао је да је подршка САД у постизању споразума са Београдом била витална за Приштину, те поручио: "Нећемо прихватити споразум који није прихватљив за Вашингтон".

Косовски војници користиће америчку опрему

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи каже да ће опрема, коју ће користити косовски војници, бити америчка. 

Мисија и нови мандат косовских безбедносних снага усвојени су у пуној координацији са САД. Опрема коју ће користити војска биће америчка, а и обука Војске Косова биће по америчким стандардима, навео је Тачи на свом налогу на Фејсбуку, након што је посетио седиште компаније “Боинг”, а преноси РТК на српском језику. 

Он је додао да је “у највећој компанији света” видео њихова достигнућа и разговарао о могућностима сарадње за развој косовских безбедносних снага и опште повећање капацитета “одбране Косова”. 

Чак и у “Боингу” сам срео пријатеље Косова који су радили и служили у нашој земљи, тврди Тачи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести