Тужба Дауту Харадинају за говор мржње

ФРАНКФУРТ: Невладина организација Центар за мир и толеранцију (ЦПТ) најавила је тужбу против Даута Харадинаја за изазивање мржње, пишу франкфуртске "Вести".
Daut Haradinaj // foto twitter
Фото: twitter.com

"Неколико амбасада на Косову, мисија УНМИК, ОЕБС, Канцеларија за Косово и Метохију као и поједини српски политички представници осудили су те изјаве. Али осуде без деловања су јалове. ЦПТ ће на основу кривичног закона Косова, Члан 147 поднети тужбу. То ће бити први пут да српски невладин сектор поднесе тужбу против неког лица за изазивање мржње“, најавио је ЦПТ.

Та невладина организација је позвала све грађане и друге невладине организације да им се придруже у подношењу тужбе и дељењу трошкова суђења. 

"Било би, пре свега, људски да се успротивимо насиљу“, позива ЦПТ.

Брат Рамуша Харадинаја и посланик Алијансе за будућност Косова, Даут Харадинај, наставио је са претњама, и на седници косовске скупштине изјавио да они који руководе у Београду треба да знају да ће добити исти одговор као 1999. и да су Албанци слободу добили уз помоћ међународне заједнице.

Рамуша Харадинаја Србија терети за ратне злочине над цивилним становништвом на Косову, а ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници на захтев Србије. 

Србија га тражи због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КиМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом. 

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести