У Бачкој Паланци завршавају давно почето, али и граде ново

БАЧКА ПАЛАНКА: Када је средином маја прошле године изабран на функцију председника општине Бачка Паланка, диломирани економиста Бранислав Шушница је знао да је пред њим велик посао.
branislav susnica, Dnevnik/Miloš Sudžum
Фото: Dnevnik.rs

Ова општина убраја се међу развијене у Републици Србији са, како указују статистичари, једним од највећих просека плата, развијеном привредом, али и у тој локалној самоуправи има доста онога што треба завршити и ново градити. Овде знају да кажу да су и у срединама које су за наше услове развијене, и захтеви око 55.000 људи који живе у 14 насељених места велики. Овде се мали помаци не цене много, као, примера ради, у општинама које су биле неразвијене, а у последње време почеле да се граде.

– Нећу да причам о прошлим временима и мојим претходницима, односно хоћу да кажем шта смо ми урадили од када сам на челу општине и шта планирамо да радимо – истиче Шушница. – Обећали смо да ћемо урадити оно што други нису, да ћемо оживети пројекте које други нису знали, или нису имали снаге да заврше, или за то није било политичке воље. Сада има политичке воље, али новца ођедном никада доста за све оно што су жеље, реалне, животне развојне потребе. Много смо уложили у комуналну инфраструктуру, водоснабдевање, путеве, опремање вртића, а настављамо опремање постојећих радних зона и, наравно, желимо да врло брзо кренемо у реализацију опремања нове, велике радне зоне у Бачкој Паланци јер постоје заинтересовани инвеститори.

Фото: Dnevnik.rs

Предстоје нам разговори с Министарством пољопривреде о уступању педесетак хектара земљишта код обилазанице у Бачкој Паланци јер то би било иделано место за нову радну зону

Пре нешто више од године ново општинско руководство определило се да прво реконструише велики вртић „Бамби“ у овдашњем најмногољуднијем насељу „Синај“, а тај објекат пет година није радио. Осим тог вртића, отворена су још два у селима, а у идућој години биће отворена још три: у Силбашу, Младенову и Обровцу.

– Има неколико пројеката које смо затекли, а чија реализација је почела пре неколико година, па и неколико деценија и, наравно, давно је требало да буду завршени – објашњава Шушница. – Један од дугогодишњих проблема је и комплекс базена у Бачкој Паланци. Изградња отвореног олимпијског базена започет је пре шест година, стало се, а ми смо сада неке од проблема пребродили, а неке баш ових дана настављамо да решавамо. Управа за капитална улагања АП Војводине определила је за тај пројекат 32 милиона динара – до сада је коштао 167 милиона – а ми из општинског буџета 20 милиона. Циљ нам је да идуће године завршимо базен, али да бисмо то урадили, а на захтев Управе за капитална улагања, морамо да направимо пресек стања објекта да не би испало да улажемо новац у нешто што неће заживети. Испитујемо шкољку базена, ускоро ћемо га напунити водом да видимо да ли негде пушта, али морамо проверити и пумпе, примера ради, само хемија за дезинфекцију кошта 360.000 динара... И поред свих проблема, желимо да базен буде у функцији идуће године.

Фото: Dnevnik.rs

У овој години уложено је 17 милиона динара у изградњу саобраћајница у индустријској зони у Новој Гајдобри. Предвиђена је индустријска зона „Рит“ у Челареву, ради се План детаљен регулације, опремање треба да се уради у 2018. Решени су имовинскоправни односи у Радној зони „Север“ у Бачкој Паланци, а из буџета је одвојено 11 милиона динара за завршетак њеног комуналног опремања.


Бунари у Пивницама, Деспотову, Обровцу...

Планирамо бушење три нова бунара, па ће се тако у Пивницама до краја године инвестирати 13 милиона динара у боље водоснабдевање, али и у опрему за здравију воду. У том селу коначно ће фискултурна сала моћи да добије употребну дозволу јер ће се урадити све што је потребно за противпожарну заштиту. И у Деспотову је предвиђена изградња сале за физичко, а општина је власник и инвестираће десет милиона динара. Пуштен је у рад нови бунар у Силбашу, где је у уложено 13 милиона динара, а у опрему још десет милиона. Пуштен је у рад и бунар у Обровцу – уложено је готово 4,5 милиона, а ускоро ће бити пуштен у рад и бунар у Парагама, и то после много година чекања јер је било проблема са одстрањивањем метана из воде, које смо ми решили. И Бачка Паланка треба да добије нови бунар. Делом ће се те инвестиције реализовати и новцем Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.


– Предстоје нам разговори с Министарством пољопривреде о уступању педесетак хектара земљишта код обилзаницу у Бачкој Паланци јер то би било иделано место за нову радну зону – додаје Шушница. – Тај посао морамо погурати пошто постоје заинтересовани инвеститори, а то значи и нова радна места. Буџет општине за ову годину, после два ребаланса, пројектован је на око 1,5 милијарду динара, а биће и трећег ребаланса. За завршетак спортске хале у Гајдобри, која је почета 1989. године, издвојили смо шест милиона динара, а Покрајински секретаријат за спорт 1,5 милион за опремање.

Радило се и градило и у Бачкој Паланци, центру општине, у којој живи половина становништва. Асфалтирана је Партизанска улица, саобраћајна жила-куцавица насеља „Синај“ с више од 10.000 становника. Асфалтирано је још неколико улица, урађено много пешачких стаза, радило се на водоводној и канализацијој мрежи, али...

Фото: Dnevnik.rs

– Посебно истичемо реконструкцију зграде Музеја, а то је покушано неколико пута у последњим годинама, али се увек стало – истиче Шушница. – Министарство за културу Србије је на конкурсу одобрило том нашем пројекту 32,6 милиона динара, а наше учешће биће осам милиона. Ових дана расписује се јавна набавка и све треба да буде брзо завршено. Општина је обезбедила десет милиона динара за постављање рефлектора на Градском стадиону у Бачкој Паланци, али и пет милиона за струју, односно од Покрајине је обезбеђено 3,5 милиона за трафо. Последња вест је да је Управа за капитална улагања Војводине одвојила 85 милиона динара за изградњу пута од Младенова до границе с општином Бач. На адресу председника Покрајинске владе Игора Мировића ових дана упутили смо Иницијативу за реконструкцију деонице државног пута ИВ реда број 12 који пролази кроз Нови Сад, општине Бачки Петровац и Бачку Паланку. Пут је у лошем стању, привредници, грађани који су из овог региона свакодневно упућени на Нови Сад, али и сам живот, траже да се тај посао, који је планиран за 2008. годину, уради. Тачније, пре готово деценију урађен је Главни пројекат побољшања магистралног пута М-7, деоница: Бачка Паланка – Футог у дужини од 21,555 километара. И тада је пут био у лошем стању, на неким деоницима ширина му је само 5,8 метара, а одржавање се свело на крпљење бројних ударних рупа. Реконструкција тога пута, који води до границе с Хрватском, односно ЕУ, преко дунавског моста који повезује Бачку Паланку и Илок, најближа је веза и с Републиком Српском.

Текст и фото: Милош Суџум

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести