У Посебан бирачки списак националних мањина уписано 507.183 бирача

БЕОГРАД:  Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је у поноћ донео Решење о закључењу Посебног бирачког списка националних мањина којим је утврђено да је у тај списак уписано укупно 507.183 бирача.
glasacka kutija, dnevnik ilustracija
Фото: Дневник, илустрација

Од тог броја укупно 462.759 бирача остварује бирачко право на непосредним изборима за чланове 18 националних савета, који ће гласати на 926 бирачких места које је утврдила Републичка изборна комисија, а за четири мањине које чланове националног савета бирају путем електорске скупштине уписано је 44.424 бирача, саопштило је ресорно министарство.

Сви грађани са бирачким правом, припадници националних мањина, настваљају несметано да се уписују у Посебан бирачки списак до 31. октобра 2018. године у поноћ. 

"Позивам још једном све наше грађане, припаднике националних мањина да изађу на изборе и бирају чланове свог националног савета, јер веће учешће припадника националних мањина на овим изборима, даје већи легитимитет телима која брину о језику, култури, употреби језика и писма и образовању мањина“, рекао је Ружић. 

Избори за чланове националних савета националних мањина одржаће се 4. новембра 2018. године. 

На њима ће 18 националних мањина бирати чланове својих национих савета националних мањина на непосредним изборима и то: албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка, док ће четири националне мањине бирати своје чланове за националне савете путем електорске скупштине, и то: македонска, хрватска, црногорска и руска. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести