ПОТВРЂЕНО ПИСАЊЕ ДНЕВНИКА Замена оружаних листова до 5. марта 2020.

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас сет просветних закона, међу којима су измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања којима је предвиђено да две гимназије - београдска математичка и новосадска “Јова Јовановић Змај”, добију статус установа од посебног националног значаја.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

То престижно звање имају Институт за физику, Институт за хемију, технологију и металургију, Институт за ратарство и повртарство, Институт за биолошко истраживања и Београдски универзитет.

Према речима министра просвете Младена Шарчевића, математичка гимназија дала је 500 доктора наука, њени ђаци освојили су исто толико медаља, и то је установа која на међународном плану најбоље промовише српско образовање.

Гимнaзија "Јова Јовановић Змај", која је одшколовала 77 академика добитник је бројних међународних и домаћих одликовања, подсетио је Шарчевић.

Министар је додао да нови сатус неће захтевати додатне финансијске награде, али да ће професори који у њима раде када се усвоји закон о платама у јавном сектору моћи да напредују брже и да имају више плате.

Измене и допуне Закона о предшколском образовању односе се искључиво на електронско вођење администрације у предшколским установама.

Изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања предвиђено је враћање бројчаног оцењивања другог језика и улазак их оцена у просек закључне оцене.

Такође, измене и допуне тог закона односе се на прецизирање одредаба које се односе на узраст и тачан број деце која се могу уписати у развојну групу у предшколској установи, оснивање Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања - Центар за образовну технологију, као и на приговоре на закључну оцену, начин заснивања радног односа директора, успостављања јединственог информационог система просвете.
 

Рок за замену оружаних листова 5. март 2020.

Рок за замену старих оружаних листова за нове биометријске исправе продужен је до 5.марта 2020. године, предвиђено је изменама и допунама Закона о оружју и муницији које је данас усвојила Скупштина Србије.

На тај начин рок је продужен за још годину дана.

Наведени рок се процењује као довољан за све учеснике у поступку замене исправа да испуне своје законске обавезе.

Физичка лица која су поседовала оружане листове и дозволе за ношење оружја за личну безбедност, као и правна лица и предузетници који су поседовали одобрења за држање оружја, дужни су да до до тог рока поднесу захтев за издавање исправе, заједно са уверењем о здравстевној способности за држање и ношење оружја.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић апеловао је недавно на грађане да искористе нови рок, јер, како је рекао, не жели да људи буду драконски кажњени због администраитвних рокова.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести