Увећање мандата за мањине уколико су добиле мање од три

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас аутентично тумачење одредбе члана 40. Став 5 Закона о локалним изборима који је поднео Одбор за уставна питања и законодавство, а које се односи на расподелу мандата када су у питању националне мањине.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Председник скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство Ђорђе Комленски објаснио је да се ради о одредби која гласи “да политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова од укупног броја бирача при чему се приликом расподеле мандата применом система највећег количника количиници свих изборних листа странака мањина и коалиција увећавају за 35 одсто”.

Предлог надлежном Одбору за аутентично тумачење је поднео шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић.

Он је предложио да се одредба односи само на листе оних политичких странака националних мањина и коалиција политичких странака националних мањина које су добиле мање од три одсто.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести