Весић и Гори: Италија и Србија природни партнери

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић разговарао је данас са амбасадором Италије у Србији Луком Горијем о даљем развоју односа две земље и могућностима за сарадњу, пре свега у области инфраструктуре.
1
Фото: Танјуг/МГСИ/Пеђа Митић

Амбасадор Гори је информисао министра да ће у Београду 21. марта бити организован Пословни форум Србија–Италија, за који је, како је истакао, велики број компанија већ исказао интересовање, те је позвао министра да учествује на том скупу, што је Весић са задовољством прихватио.

„Биће ми драго да италијанским компанијама представим све могућности и предности улагања у Србији. Ускоро ћемо имати неколико тендера са Европском унијом, за изградњу брзе пруге Београд – Ниш, а наредних година за брзу пругу Ниш – македонска граница, на који италијанске компаније могу да се пријаве“, рекао је Весић.

Он је навео да су компаније из Италије добродошле да улажу у Србији.

Весић је истакао и да је прошле седмице послао писмо свом италијанском колеги, министру за инфраструктуру и саобраћај Матеу Салвинију, у којем је предложио да се између две земље међусобно укину транзитне дозволе за возаче камиона.

“Да смањимо администрацију и олакшамо посао превозницима јер ми годишње разменимо 22.300 билатералних дозвола за друмски превоз. То би било добро за обе земље”, рекао је министар Весић.

Министар је навео и да су односи Италије и Србије добри, али да постоји много постора за њихово унапређење.

Амбасадор Гори је напоменуо да је Италија један од најважнијих билатералних европских партнера Србије, да је 1.200 италијанских компанија регистровано у Србији, те да има простора за продубљење сарадње.

Истакао је да ће бизнис форум у марту окупити и неке од најважнијих италијанских компанија, а обухватиће три велика сектора – енергетску и зелену транзицију, пољопривреду и инфраструктуру.

Додао је да су италијанске компаније у Србији до сада углавном инвестирале у традиционалним областима, али су заинтересоване и за улагања у нове секторе, као што је инфраструктура, наведено је у саопштењу Министарства рађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести