Влада и Скупштина за пуно поштовање судских одлука

БЕОГРАД: Влада и Народна скупштина Србије чврсто су опредељене да у сарадњи са Високим саветом судства и Државним већем тужилаца обезбеде спровођење и пуно поштовање судских одлука, као и унапређење свести да критиковање судских одлука представља ризик по независност правосуђа, изјавила је министарка правде Маја Поповић.
maja popovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Она је то рекла на састанку председника Народне скупштине Ивице Дачића и премијерке Ане Брнабић са представницима Високог савета судства и Државног већа тужилаца, који је одржан у Народној скупштини у циљу спровођења поменутих активности, које су предвиђене ревидираним Акционим планом за Поглавље 23, који је Влада усвојила у јулу 2020. године.

Поповић је у изјави која је објављена на Инстаглам профилу Министарства правде указала да кончано приступање Европској унији и спровођење неопходних реформи не укључује само институције, већ и целокупно друштво.

Због тога је, како је истакла, важно да се те реформе разумеју и да сви актери, како грађани тако и носиоци политика, активно учествују у стварању чврстог правног оквира и поузданих институција, које ће осигурати правовремено извршење правде и гарантовати заштиту основних права грађана.

Из скупштине је саопштено да је на састанку договорено успостављање механизма за праћење пуног поштовања судских одлука, кроз одржавање кварталних заједничких састанака представника ВС С, ДВТ, Скупштине и Владе, како би се подигла свест државних службеника и политичара о потпуном поштовању судских одлука и рада судова и јавних тужилаштава, као и да критиковање одлука доводи у питање независност судства.

Учесници састанка нагласили су да се критиковањем и коментарисањем судских одлука не сме угрожавати независност правосуђа.

У саопштењу се истиче да је одржавање редовних кварталних састанака је важно у циљу подизања свести и промовисања поштовања правила понашања свих када је у питању коментарисање судских одлука и судских поступака.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести