Влада ускоро о Институту за очување историјског сећања

БЕОГРАД: Иницијатива српских и руских парламентараца о формирању заједничког института за очување историјског сећања наћи ће се ускоро пред Владом Србије, најављује за Политику потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Милићевић каже да би формирање института за очување историјског сећања било од огромне важности за Србију и српски народ, јер смо сведоци покушаја ревизије историје и минимализовања жртава српског народа. У рад овог тела, како је рекао, требало би да буду укључени релевантни научници и институти. Милићевић се осврнуо и на свој говор пред руским колегама, прошле недеље у Москви, наводећи да је направио паралелу са данашњим дешавањима.

Подсетио сам на покушај да се направи атмосфера да је српски народ сам крив за бомбардовање, као и за чињеницу да је Србији отет један део територије. Указао сам на поруке које данас добијамо од приштинских власти за које су крвници јунаци, а жртве злочинци. Подсетио сам на злочин у ''жутој кући'', као и на чињеницу да је 250.000 Срба прогнано са простора КиМ. Због свега тога наш циљ је да сачувамо сопствено наслеђе, као и оно које нам је заједничко с Русијом, казао је Милићевић.

Конкретни кораци биће договорени на неком од наредних састанака Комисије за сарадњу између Народне скупштине Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације који ће бити одржан у Београду.

Циљ формирања овог заједничког тела је борба против историјског ревизионизма и очување сећања на кључну улогу совјетских, односно руских и српских војника у Другом светском рату.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести