Влада усвојила Стратегију о економским миграцијама до 2027.

БЕОГРАД:  Влада Србије усвојила је данас Стратегију о економским миграцијама за период 2021-2027. године, чиме настоји да успостави што ефикаснију превенцију даљег одласка грађана у иностранство и подстакне повратак стручњака из дијаспоре, као и да створи пословни и привредни амбијент за долазак страних експерата.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

На седници је усвојена и Стратегија паметне специјализације до 2027. године, као стратешки приступ економском развоју, а која ће се одвијати кроз циљану подршку истраживачким, развојним и иновационим активностима.

Влада је усвојила и Стратегију развоја дигиталних вештина за период 2020 - 2024. година, којом се на целовит начин уређује ова област, а како би се искористио потенцијал савремених информационо-комуникационих технологија. Циљеви су подизања квалитета живота грађана, већа запосленост и ефикасност рада, а што ће побољшати економски статус целог друштва.

Имајући у виду степен у којем дигиталне вештине дотичу сваки аспект живота и рада, Стратегијом су обухваћене четири области - образовање, повећање дигиталних вештина грађана, дигиталне вештине потребне на тржишту рада и ИКТ стручњаци.

Влада Србије утврдила је данас три законска предлога којима регулишуе узајамна правна помоћ између Србије и Аргентине и то у кривичним стварима, трансфер осуђених лица и сарадња у извршењу кривичних санкција и изручење, а како лица која су кривично гоњена у једној држави или су у њој већ осуђена не би бекством у другу државу избегла вођење кривичног поступка или издржавање казне.

Данас је утврђен и предлог закона о потврђивању уговора између Србије и Белорусије о изречењу.

Одлучено је и да црква Свете Тројице и стара школа у Церовцу код Смедеревске Паланке, који чине комплекс народног градитељства из прве половине XИX века, буду проглашени за споменик културе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести