Вучевић: Фабрика чоколаде велика победа Новог Сада и владе

НОВИ САД: Водећи светски произвођач чоколаде и какаа високог квалитета „Бери Калебо“ 2021. почеће производњу у својој новој фабрици, у Новом Саду. Биће то прва фабрика коју је овај швајцарски гигант отворио у југоисточној Европи.
vucevic
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевиц у изјави за Танјуг ову инвестицију оцењује као капитално развојну, пре свега због чињенице да ће из фабрике у Новом Саду сви производи, чоколада, чоколадна пуњења, смесе, бити намењени извозу. 
Све производе извозиће на тржиште југоистичне Европе, што је у финансијском смислу изузетно значајно. Због тога је ово велика победа Новог Сада, а пре свега Владе Србије, изјавио је градоначелник Новог Сада.

Шест месеци трајали су преговори са швајцарским „Бери Калебо“, први састанак с градонацелником Новог Сада представници компаније имали су у децембру прошле године. 

Градоначелник Новог Сада каже да је изградња фабрике у Новом Саду била условљена изузетно високим стандардима заштитеживотне средине, које је швајцарска компанија испунила.

Урађена су сва потребна истраживања, од оних о аерозагадењу, до сондирања земљишта и сва друга из области екологије. Фабрика ће бити изграђена на приватном земљишту, на регионалном путу М-7 према Зрењанину. Упослиће стотину људи и почети производњу 2021. године, рекао је Вучевић.

Подсећамо, долазак швајцарске компаније у Нови Сад и отварање фабрике чоколаде најавио је председник Србије Александар Вучић на скупу „Будућност Србије“ у Новом Саду. 

„Бери Калебо“ група водећи је светски произвођач производа од чоколаде и какаа високог квалитета, а у Новом Саду ће отворити своју прву фабрику у југоисточној Европи.

Антоан Десент Африк, генерални директор компаније наводи да ће фабрика у Новом Саду представљати регионални центар из ког ће „Бери Калебо“ снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе. 

Захваљујући новој фабрици у Новом Саду, у складу с нашом стратегијом 'паметног управљања растом', бићемо у могућности да проширимо пословање у региону и снабдевамо постојеће и нове купце широким асортиманом чоколада, смеша и пуњења, навео је Африк. 

Фабрика ће бити смештена у Новом Саду и планирано је да има почетни производни капацитет више од 50.000 тона годишње.

Осим швајцарске инвестиције, у Нови Сад 2020. године стиже и једна немачка.  

Немачка компанија, која се бави производњом из области машинске индустрије, отвориће фабрику у Новом Саду, која ће запослити 400 људи, а инвестиција је вредна 50 милиона евра, рекао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести