Вучевић: Јучерашњи догађаји у Београду наставак насиља лидера СзС

БЕОГРАД:  Потпредседник СНС Милош Вучевић изјавио је, поводом синоћњег протеста и уклањања ограде из Коларчеве улице и око Трга републике, да до сада у Србији није могло да се види да неко напада градилиште и да се неко плаши да му град буде лепши и уређенији.
 Potpredsednik SNS Miloš Vučević Foto: Tanjug/video
Фото: Потпредседник СНС Милош Вучевић Фото: Танјуг/видео

Вучевић је истакао да СНС позива надлежне државне органе да реагују и да сви који су синоћ чинили прекршаје одговарају пред прекршајним судом, а ако постије елементи кривичних дела, да они који су их чинили одговарају и кривично."Не може нико да буде аболиран од кршења закона. Они који су директо нанели штету треба и да је и надокнаде", рекао је Вучевић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је навео да је оно што се синоћ догодило у главном граду потврдило зебње и слутње ће све што је томе претходило, попут "пребијања новинарки, упада у РТС, опкољавања Председништва", имати свој наставак."Шокирани смо јучерашњим догађајајима у центру Београда. Ово је био континуитет насиља лидера СзС, пре свега фашисте Обрадовића и тајкунских лидера Ђиласа и Јеремића", рекао је Вучевић.

Јуче се, каже, видело да иза свега тога стоји политика без идеје, политика насиља и "чисте мржње".Он је додао да је сигуран да су грађани видели ко се за какву политику залаже. "Види се ко је за мржњу према неистомишљеницима, ко хоће Србију да уназади и да затвара градилишта,да отера инвеститоре. А онај ко то хоће, тај директно жели зло нашој деци", рекао је потпредседник СНС.

Он је навео да нема будућонсти у граду у коме се ломе ограде градилишта и знакови, већ да, напротив, само нова градилишта и инвестиције гарантују да ће млади остати у земљи да се боре за Србију.Вучевић је рекао да је јуче полиција паметно поступала и све радила да не дође до ескалације, а да су полицајци били гађани испред владе "једног дана флашама, па јуче и јајима" и упитао "шта је следеће - вероватно каменице".

Подсетио је и на оцену компаније Штрабаг која изводи радове на Тргу, да за 50 година нису доживели да неко напада градилиште.Додао је и да су лидери СзС, који сукод зграде ТВ Пинк положили "венац" на којем је писало "Обећавамо сазнаћемо ко те нанишанио спотом на Пинку", уз фотографију Оливера Ивановића, злоупотребили трагедију породице Ивановић и његово убиство.

"То не кажем ја, него његова супруга, која му је била ближа него они који се сада показују као поштоваоци његовог дела и покушавају државу да окриве за Ивановићево убиство", рекао је Вучевић.

Он је истакао да није тачно да је у четвртак, 4. априла, када је дошло до инцидента испред Старог двора, након што су представници СзС покушали да уђу у ту зграду, али им то нису дозволиле жене из Градске управе, неко покушао да уручи захтев у Скупштину града, већ да је то био "класичн покушај да се заузме скупштина и узазову инциденти".

"Али, наишли су на нешто неодбрањиво - на чврст отпор фашизму у Србији. И то не треба да их чуди, јер је у генетском коду српског народа борба против фашизма. Српски народ се одупирао фашизму и овог пута ће грађани неспорно победити било какав облик фашизма и насиље", рекао је функционер СНС.

Вучевић, који је и градоначелник Новог Сада, позвао је све грађане Војводине да се 11. априла окупе у центру Новог Сада.Изразио је уверење да ће то бити највећи политички скуп у Војводини, са којег ће бити упућена порука подршке будућности Србије, "која је насмејана, која ради, која се бори, која хоће да буде развијенија, снажнија, модернија".

Вучевић је позвао и на централни политички скуп 19.априла у 18 часова у Београду, где, како каже, очекује долазак људи из свих крајева Србије.

"Позивамо ону тишу, али многоструко бројнију Србију, за пристојну, модерну државу, у којој мозе и мора да се бране Срби на КиМ, која чува РС, довди инвестиције, отвара нове фабрике, гради школе и обданишта, отвара градилишта, радује се крановима, уређењијим центрима градова, новим пешачким зонама, паркиг просторима", рекао је Вучевић.

Он је оценио да је одлука председника Србије Александра Вучића да помери скуп у Новом Саду била мудра.

Подсетио је да је окупљање у оквиру кампање "Будућност Србије" у Новом Саду био пријављен властима још 27.марта, док су организатори протеста пријавили свој скуп, за исто време и исто место, 2.априла.

„Председник Вучић је донео паметну одлуку у циљу смиривања ситуације и избегавања сукоба“, поновио је Вучевић и додао да они који руше град, прете насиљем, физички нападају, шаљу лошу слику о нашој држави.

Данас када се држава бори да доведе „Фолксваген“, не ради се на терању инвеститора, поручио је он, наводећи да ће политичку цену за ово хулиганско понашање и фашизам свакако платити, и да то опозиција зна па зато неће на изборе.

Вучевић је указао да у Србији свако може да заступа различите политичке ставове, истиче које год пароле жели, али не може нико да руши, прети и напада, насилно смењује институције.

Он је подвукао да се власт добија искључиво на изборима, а да је то једини захтев који се не може чути од Савеза за Србију. 

Вучевић је рекао да не може да види смиривање тензија са стране организатора протеста, додајући да су то јасно показала синоћња дешавања у Београду.

"Слике које смо јуче могли да видимо демантују да се смирију страсти. Очигледан је покушај даље радикализације од стране Ðиласа, Јеремића и Обрадовића, претпостављам у контексту њихове немогућности даљег вођења протеста. Немају идеју шта даље да раде. Суштински би желели да провоцирају државне органе, да испадну жртве некаквих репресивних мера државе и полиције“, уверен је потпредседник СНС.

Михајловић: Ново вандалско понашање лидера СзС у Београду 

БЕОГРАД:  Чланице Председништва СНС, проф. др Зоране Михајловић данас је осудила најновије вандалско понашање у центру Београда лидера Савеза за Србију Бошка Обрадовића и Драгана Ðиласа.

"Ово је само још један у низу доказа да је опозиција предвођена Бошком Обрадовићем и Драганом Ðиласом против свих радова у Београду и уређења српске престонице. За разлику од пре неколико дана када су их жене запослене у Скупштини града живим зидом спречиле да насилно уђу, опозицини лидери свој бес су овог пута искалили на - заштитним оградама и саобраћајним знацима на градилишту на Тргу Републике. Херојски, нема шта", навела је Михајловићева у саопштењу.

Она је истакла да Београд заслужује да коначно изгледа као и све друге европске престонице, са модерно уређеним трговима и пешачким зонама.

"Уверена сам да Београд и огромна већина Београђана желе да се њихов град развија, да се гради, да има што више уређених фасада и да се улепшава и да ће овакве и сличне вандалске акције опозиције наићи и на осуду свих грађана главног града Србије", навела је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести