Вучевић: Немојте правним актима да терате да исто мислимо

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић осудио је наметање одлуку високог представника у БиХ Валентина Инцка да допуни Кривични закон Босне и Херцеговине, којим се забрањује и кажњава негирање геноцида.
vucevic
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

„Диктатура је када намећете нешто свима. Ако се неко око нечега не сагласи одмах сте злочинац или саучесник у злочину. Дозволите да постоје теме које су правно и историјски осетљиве, око којих постоји различита аргументација“, рекао је он у изјави Танјугу.

„Не спорећи да је много невиних настрадало на свим странама, не умањујући бол породица које су изгубиле најближе, које нису никад пронашли тела најближих сродника немојте пресудама или законскима актима, декретима да намећете да морамо сви унисоно да мислимо“, поручио је он.

Уз питање где је крај томе Вучевић додаје дато убија демократију

У Инцковом потезу Вучевић види види и везе Подгорице, Приштине и Сарајева, подсећајући да је прошло 26 година од Сребренице, Олује и Бљеска, од страдања Срба у Сарајеву и на многим другим просторима, и да се стално рециклира иста прича.

„Када год не знате шта да одговорите грађанима, пошто не знају у БИХ шта да кажу око плата, пензија, економског стандарда, где ће ићи траса аутопута од Сарајева до Београда, враћају се на 1995. и питање да ли смо довољно спремни да осудиимо, да се извинимо за злочине који су почињени“, казао је он.

Вучевић је рекао да је неспорно да су у Сребреници почињени злочини, али да не може правно рећи да ли је било геноцида.

„Десили су се злочини што не аболира представнике нашег народа који су их починили, али не сме да се сметне са ума да је српски народ претрпео огромне злочине и у том региону, да су Срби протерани са територија где су вековима живели“, указао је он.

Рекао је да не разуме када неко каже да не треба правити сарадњу са Источним Сарајевом (ЛСВ) које је направљено у складу са Дејтоном.

„С ким да правимо споразум је л с онима који неће са нама да га имају ? То не значи да нећемо сарађивати са Бошњацима, Хрватима, Албанцима. Немојте нас стално враћати да тражите да будемо лоши момци, а настрадали смо као нико. А ви причате да је од Херцеговачке пушке босанског устанка и да су од тада кренули геноциди“, рекао је он.

Вучевић је казао да Србија, на другој страни, гради аутопут од Ниша до Мердара.

„Врло је тешко правити добре резултате у таквом амбијенту, а Србија поврх свега то ради и то је велика победа државног руководства и народа Србије“, констатовао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести