ВУЧЕВИЋ ВЕРУЈЕ У ВОЈСКУ СРБИЈЕ Биће то понос грађана и гарант безбедности

БЕОГРАД: Министар одбране Милош Вучевић рекао је данас да Војску Србије очекује пуно задатака у 2024. години, као и да верује да ће војска бити понос свих грађана Србије, гарант безбедности, очувања суверенитета и независности Србије.
2
Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Вучевић је заједно са председником Србије Александром Вучићем присуствовао статичком приказу средства наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни Топчидер и том приликом истакао да је упознао Вучића са плановима за 2024. годину.

"Искористили смо данашњи скуп да прикажемо део наоружања и војне опреме, пре свега кроз статички део са којим располаже Војска Србије, али и шта су развојни програми који се спроводе кроз Војнотехнички институт и оно што раде остали делови одбрамбене, наменске индустрије Србије", навео је Вучевић.

Према његовим речима, напредак Војске Србије у 2023. години је очигледан.

"Задовољан сам са оним што су припадници Војске Србије радили у 2023. години и користим прилику да честитам начелнику генералштаба Србије генералу Милану Мојсиловићу и припадницима Војске Србије на извршеним задацима и оствареним циљевима у 2023. години са напоменом да су задаци и циљеви још виши у 2024. години", поручио је Вучевић.

Фото: Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic

Вучевић је истакао да без заједничких активности и сарадње државних институција, Војска Србије не би могла да уради оне задатке који су пред њу постављени.

У обиласку са Вучевићем и Вучићем присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе Србије Ана Брнабић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и други припадници Министарства одбране и Војске Србије.

ВС има адектан одговор на стварање тзв Војске Косова

Милош Вучевић је изјавио да Министарство одбране и Војска Србије спремају адекватан одговор на стварање тзв. војске Косова, а који ће да гарантује безбедност свим грађанима Србије.

"На политици је да нађе политичко решење, да проба да дође до политичког договора, дијалога, који је бољи него коришћење било чега од овога што ми видимо данас у Топчидеру. Процењујемо све околности, надамо се и живимо за мир, али увек морамо да имамо одговор ако нас неко нападне, ако треба да бранимо свој народ и своју државу", рекао је Вучевић на питање новинара да ли ће Србија покретати неки међународни механизам против наоружавања тзв. косовске војске, а после статичког приказа опреме ВС у касарни Топчидер.

Како је рекао, задатак Министарства и ВС је да нађу одговор на то што Турци, САД и остали покровитељи такозване косовске независности испоручују Приштини.

"Поново постављам питање, а због чега или за кога се они наоружавају? Да ли због Албаније, Северне Македоније, Црне Горе или пак Србије? Мислим да је свима одговор врло, врло јасан и Србија има одговорно руководство и политичко одговорно", поручио је Вучевић.

Што се тиче политичких иницијатива пред међународним институцијама, министар одбране је рекао да ће Србија покретати оне иницијативе за које процени да могу да буду целисходне за нашу државу, а да не направимо грешку како је то неодговорно државно руководство урадило 2010. и 2011. године.

"Тако да морате да добро сагледате коме се обраћате, каква је структура чланства или представника у тим институцијама, имајући у виду да је свет прилично подељен по питању КиМ. Већи део држава је не признаје, али економске и политичке снажне државе, пре свега из западне хемисфере, су спонзори и покровитељи тзв. косовске независности", констатовао је министар одбране.

Као војно неутралној држави нам је отежано да се наоружавамо

Вучевић је рекао да је у тренутним геополитичким околностима Србији као војно неутралној држави теже да се наоружава.

"Да су нормални геополитички услови, ми бисмо можда имали и предност, јер не искључујемо ни једну страну света, али данас то није предност, него је нешто што велике силе неће да чују. Или није прихватљиво да се нисте сврстали, јер чим се не сврстате, ви сте против неког другог", изјавио је Вучевић након обиласка статичког приказа наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни "Топчидер".

Он је истакао да и поред свих потешкоћа при набавци опреме из иностранства, на сваком приказу дела наоружања и војне опреме Војске Србије могуће видети нешто ново.

"Тако да ми успевамо, да оно што треба да стигне, некако стигне у Србију. И као што је рекао и председник Републике (Вучић), ми никада не покажемо или не прикажемо, све оно што имамо у овом тренутку. Тако да и ово што је рекао председник да ће бити приказано наредних дана, опет неће представљати све оно што имамо", рекао је Вучевић.

Он је подсетио нам је набавка са запада отежана, да из Русије није могуће ништа набавити због санкција, док се за набавке из Кине "затвара ваздушни простор да не може да дође до Србије".

"Поред свега тога, ми смо много тога доброг купили за Војску Србије. Имам потребу да поново истакнем значајну улогу одбрамбене индустрије Србије у опремању и наоружавању Војске Србије. И ту се види значај одлуке државе да се сачува одбрамбена индустрија Србије. Уз све мане и врлине, уз све изазове и проблеме, данас наша индустрија много тога производи што је потребно и неопходно да би Србија чувала своју независност и суверенитет", поручио је Вучевић.

Упитан да прокоментарише набавку хеликоптера "блекхок" од стране Хрватске, Вучевић је подсетио да је Хрватска набавила и оклопна возила "бредли" и да им из Француске стиже ескадрила "рафала".

"Хрватска војска постаје заиста све јача и јача. Интересантно је да је Хрватска одредила касарну у Белом Манастиру, где ће стационирати своје оклопне јединице, односно "бредлије". Сумњам да је за Мађарску то намењено, тако да је за нас то исто једна порука или нешто о чему морамо да водимо рачуна", навео је Вучевић.

 Он је закључио да се сви наоружавају и да само наивни могу да причају да је то глупост, расипање или "да се бацају паре у бунар".

"Ми трошимо онолико колико можемо и трошимо у складу са околностима које нам одређују питања безбедности и сигурности наше државе. А мислим да је далеко иза нас време када су нас уверавали да нам војска не треба", рекао је Вучевић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести