Вучевићева јасна порука: Војска нам је данас спремнија, снажнија, опремљенија, надам се да се никада у Србији неће вратити политика коју је водио некадашњи генерал Понош

Министар одбране Милош Вучевић истакао је за "Ново викенд јутро", на Пинк телевизији, да је Војска Србија јача из године у годину, а да је од 2000. године тадашња Војска Југославије уништавана и понижавана.
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic/Ilustracija

-Данас имамо далеко обученију, спремнију, снажнију, а верујем и бројчано јачу, ако бог да да се врати војни рок, да ћемо имати младу војску на понос Србије. Много тога је урађено на набавци и наоружању. Војнотехнички институт је прославио осам деценија постојања. Људи чине институцију, ту су генерације истражаивача, професора, који су правили најмодерније пушке, авионе. Данас је трка у дроновима. Јуче смо акценат ставили на дронове и председнику Србије представили шта може да уђе у наше наоружање. Војно технички институт ствара, процесурира и пушта у наменску индустрију. Они су проналазачи у доброј мери свега онога што користи војска Србије и не само наша војска. Многе државе би користиле наше оружје, заинтересовани су многи. Директива председника Србије је да војска Србије мора да има приоритет у снабдевању. Јуче је председник имао делове које је хвалио, које је критиковао. Много се све компликује, ја се надам да ћемо сачувати мир и стабилност у региону, да чувамо слободу за све грађане. Сетимо се периода када је Понош водио војску. Тада су све оно што данас развијамо секли, топили и продавали. Оне боље квалитетне су продавали у Чешку, а мање квалитетну у Жељезару. За једну уништено шило добијали су 100 долара да спале. А данас сви траже исто то наоружање и сви враћају у ресурсе и оне системе који су проглашавани за непрерспективне. Имали сте људе који су хтели све ово да униште, о дроновима нисмо могли да размишљамо, о "Норама" нисмо могли да сањамо, о "Лазару" и "Милошу" је било миљама испред нас. Данас је другачија клима у држави. Надам се да никада политика коју је некадашњи генерал Здравко Понош водио, а на чудан начин је дошао на место генерала, никада више неће бити политика Србије. Најбоље о њему знају официри с којима је радио. У војсци се свако зна- ко је бежао и ко није бежао, ко је ишао на ратиште ко није.

Фото: Министарство одбране

Министар војни нагласио је да у континуитету траје притисак на Србе на Косову и Метохији, а како Србија нема пуну контролу на тој територији, међународна заједница окреће главу на страну, а да се де факто дешава етничко чишћење Срба.

-Пре неки дан је опет био напад у околини Штрбца. Албанац који је пуцао је ухапшен, али све то ствара атмосферу да Срби нису добродошли. Све ћемо учинити да сачувамо Србе на КиМ, нема признања КиМ, нема нове албанске државе. Можете да причате са Србијом о компромисном решењу. А ви да отимате имовину СПЦ и измишљате, нећете нас убедити да признамо КиМ. Све су они радили, а прву државу су добили 1913. године. Толико су историјски утемељени. Године настајања наших храмова показују ко је аутохтон народ. Немамо с ким да разговарамо, пошто Курти забрањује лекове, плате, пензије, лекаре, школство, намирнице из Србије. Имамо опцију да се дипломатски боримо, да идемо у сукобе и опцију да ћутимо. Мислим да је прва опција најбоља у овом тренутку. Ја се надам да сценарио који није добар је да идемо у сукоб, јер су тамо НАТО трупе и окружени смо НАТО државама. Нама је национални интерес да чувамо мир, али и да сачувамо Србе на КиМ.

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести