Вучић: Биће добрих изненађења за грађане у 2021.

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић подсетио је да су од сутра већи минималац, пензије и плате здравствених радника и најавио нова повећања у циљу дизања стандрада грађана.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Од сутра минималац у Србији је за 6 одсто виши, више су и пензије и плате за здравствене раднике, а у априлу иду нова повећања", рекао је Вучић за Пинк тв.

Али, у следећој години ће бити више, добрих изненађења за грађане.

"Верујем да ћемо имати више изненађења за пензионере, а верујем да ћемо до краја године повећати и плате и пензије као и једнократних давања", истакао је Вучић.

Рекао је да се тражи компромисно решење за фриленсере.

Стопа јавног дуга 56,8 одсто

Србија ће 2020. годину завршити са стопом владиног јавног дуга од 56,8 одсто БДП, док ће на консолидованом нивоу стопа јавног дуга бити 57,8 одсто, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је то добра вест, имајући у виду да је само на мере економске подршке потрошено шест милијарди.

Он је за Пинк рекао да Србија успева да одржава стопу јавног дуга више од 2,2 одсто, односно 3,2 одсто испод Мастрихт нивоа, наводећи да је и Немачкој порастао јавни дуг значајно више него Србији.

"То је важно за нашу будућнсот и децу да не остављамо превелике дугове и да можемо зрело да управљамо јавним финансијама", рекао је Вучић.

Он је навео и да следеће године стопа јавног дуга не би смела да пређе 60, 61 одсто БДП, будући да ће бити великих улагања у инфраструктуру, ауто-путеве, пруге.

Честитао је премијерки и министру финансија на начину на који воде јавне финансије.


До краја јануара најмање 4 различите вакцине у Србији

До краја јануара у Србији ћемо имати најмање четири вакцине против корона вируса, различитих светских произвођача, најавио је председник Александар Вучић.

Након што је Кина одобрила своју прву вакцину против корона вируса за општу употребу компаније Синофарм, Вучић је рекао да верује да у наредним данима могу да се очекују испоруке првих кинеских вакцина, како би их наша Агенција прегледала и испитала.

"Имаћемо и две вакцине са Запада, разговараћемо и са Модерном и са Астразенеком, са Џонсоном", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Подсетио је да је јуче у Србију стигла руска вакцина "Спутник В", чије ће много веће количине стићи у наредном периоду, док је још пре ње стигла Фајзерова вакцина.

"Важно је да нападнемо корону, да бисмо могли да радимо, да излазимо из свега овога, да чувамо животе и да се посветимо напретку", истакао је Вучић.

Он је додао да је Србија ове године, због ковида 19, изгубила много људи, и тиме платила страшну цену, али и приметио да су држава, а пре свега лекари у ковид систему, дали све од себе, радили и борили се против вируса, и да је земља успела да, буде нешто успешнија или мање неуспешна у тој борби, од других у региону и Европи.


Није стабилност богом дана, постиже се радом

Вучић је рекао да нису богом дани мир и стабилност и да је потребно много труда, рада и енергије да се очувају.

“Мир И стабилност смо чували све ове године, а било је много изазова И у односима са Приштином, различитих врста изазова и са неким земљама у региону и много унутрашњих изазова. Немојте да сметнете са ума да сте имали позиве на рушење уставног поретка, упад у скупштину. Успели смо да сачувамо стабилност, успоставимо ред и мир, и то примењујући минималну физичку принуду, у поређењу са најразвијенијим демократским земљама“, објаснио је Вучић за Тв Пинк.

Истакао је да су мир и стабилност предуслов за довођење инвеститора и развој земље.

„Људи мисле да је то загарантовано и да се неће мењати. Као што узимају здраво за готово да је курс динара већ годинама стабилан на 117,5 до 118 динара. Одличан посао је с тим у вези обавила гувернерка Јоргованка Табаковић. Цела наша фискална стабилност није угрожена. Људи су на то навикнути и не разумеју колико је потребо много труда, рада, енергије“, закључио је он.

Ширење гасовода доводи инвеститоре

Вучић је најавио да ће сутра ујутро отворити за комерционални саобраћај гасовод кроз нашу земљу И истакао да спровести гасификацију свих делова Србије јер гас доводи инвеститоре.

Вучић је, за ТВ Пинк, објаснио да ће гасовод, који отвара сутра у шест ујутро, донети Србији повојлнији гас уз максималну цену од 155 долара.

То је, казао је, ниже него гас који добијамо на мађарској граници преко Украјине, који стаје 160 долара по хиљаду кубика, уз додатне доплате за транзит.

“Сада ћемо имати гас по ени од 155 долара максимално, плус 12 до 14 долара за транспорт кроз наш систем. Много нижа цена, која је веома повољно, али истовремено добијаћемо кроз таксе на проценат колико смо власници новац за враћање кредита за изградњу гасовода”, рекао је он.

Гасовод се отвара у шест ујутро, јер, како казе, тада креће комерцијални уговор, од тада креће да тече комерционално гас.

Подсетио је да је по питању гаса био отворен и поштен према Русима и Американцима, којима је рекао да смо заинтересовани за одличан квалитет гаса И пре свега ниску цену. “Немојте да нам нудите цену од 600 долара”, казао је Вучић.

Указао је да је проблем што још није урађена унутрашња гасификација у целој земљи, наводећи да, на пример на општини Цукарица, Вождовац, Палилула, Земун и даље има много грејања на чврста горива, што загађује ваздух.

Вучић сматра да је то вероватно због цене, јер прикључак кошта између 800 и 900 евра, плус котао.

« Морамо да видимо како то јефтиније да понудимо, јер тиме добијамо јефтиније гориво за људе и чистији ваздух за све нас », додао је он.

Секундарни гасовод, каже, мора да се спусти и на југ Србије.

С тим у вези рекао је да у Владичином Хану Теклас хоће да прави други фабрику али не може без гаса.

„Неће инвеститори да дођу где нема гаса. Кључно питање једног немачког инвеститора, којем смо понудили да инвестира у Ваљево, да треба брза саобраћајница, коју смо кренули да градимо, и гас, што ћемо морати да урадимо. Недостаје гасовод до Новог Пазара, мора да се појача и у Подрињу, а недостаје секундарна мрежа на комплетном истоку Србије“, нагласио је он.

Вучић је казао да је договоре да се комплетна секундарна мреза уради за исток Србије од Неготина до Сокобање да тиме покушамо да привучемо инвеститоре.

„Када имате гас, осим чистијег ваздуха сте много тога постигли. Моћи ћемо да постигнемо нижу цену гаса, што диже нашу конкурентност фабрика на тржишту“, објаснио је он.

До краја 2021. просечна плата 570 евра, пензија 270

Вучић верује да ће пре краја 2021. године просечна плата у Србији бити 570 евра, а просечна пензија преко 270 евра.

"Верујем да ћемо успети да пре краја године обезбедимо да просечне плате у Србији буду 570 евра, а пензије да подигнемо на преко 270 евра просечно и то би био значајан успех за тешку годину", рекао је Вучић за Пинк.

Вучић је рекао да ће, уколико раст буде преко 5 одсто БДП, до краја 2021. године бити још једно повећање и плата и пензија, те да ће бити обезбеђено и више једнократних давања за пензионере.

"Нама се показало искуство са давањем 100 евра као изузетно јер је подигло и потрошњу и економски оптимизам", рекао је Вучић.

Он је навео да ће морати да се ради и у грађевинарству и да се подиже индустрија, али да ће се додатно обезбеђивати новац за пензионере и друге грађане.

Упитан да ли је то рађање "српског привредног чуда", Вучић је рекао да је тешко говорити о томе кад живите у земљи која није богата, али да бројеви говоре за себе.

Како је рекао, у разговорима са председником Француске Емануелом Макроном и канцеларком Немачке Ангелом Меркел говорио је и о економској ситуацији у Србији.

Меркел је, каже, знала бројеве и била је задовољна, док је Макрон био чак и помало изненађен бројевима и успехом.

Вучић је рекао да је Србија убедљиво најбоље у Европи поднела економски терет кризе због корона вируса и најавио више "опзитивних изненађења за пензионере".

Говорећи о фриленсерима, који су јуче протестовали, Вучић је рекао да ће држава покушати да пронађе решење и компромис.

Вучић каже да они морају да плате порезе, али да и држава мора да преузме део кривице.

"Ако они нису били апсолутно сигурни да морају да плате порезе, онда и ми морамо да сагледамо, да направимо некакав компромис, да видимо да ли су знали и како је то изгледало пре пет, четири, три године", рекао је Вучић.

Вучић је на Пинку поновио да ће од сутра пензије бити повећане 5,9, одсто, плате у јавном сектору пет одсто, док ће минимална зарада бити већа за око 2.000 динара, односно 6,6 одсто.

Када је реч о повећању плата, медицински радници добиће повишицу пет одсто, док ће остали у јавном сектору добити најпре од 1. јануара повећање плате 3,5 одсто, а у априлу додатних 1,5 одсто.

Повишицу ће од јануара добити и припадници Војске, с тим да ће они у априлу добити и додатно повећање од 10 одсто, које неће бити линеарно.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести