Председник Србије допутовао у Кину

ПЕКИНГ: Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас у Пекинг, у посету Кини, где ће учествовати на Светском економском форуму, познатијем као "летњи Давос".
з
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC /

На аеродрому у Пекингу председник Србије дочекан је уз највише почасти, уз гарду кинеске војске, а част му је указана и тиме што су све улице за пролазак конвоја, дуж руте председника Вучихца, биле очишћене од саобраћаја.

Шеф српске државе састаће се сутра у Пекингу, са привредницима, представницима великих кинеских компанија и банака.

Другог дана боравка у главном граду Кине Вучић ће, како је планирано, имати сусрет са председником Кине Си Ђипингом, а након састанка биће потписани билатерална документа у присуству двојице председника.

Председник Си присуствоваће потписивању два споразума са Србијом, концесионим уговорима, зајам за обилазницу, што, како истичу домаћини, председник Кине обично не ради.

У среду председник Вучић састаће се са премијером Кине Ли Кећијангом на летњем Давосу, који се одржава у Тјенђину.

Он ће присуствовати отварању 12. годишњег састанка под називом "Нови победници", у организацији Светског економског форума, те ће имати и састанке са гувернером провинције Хебеј, Су Ђином, и представницима ХБИС-а, те и шефом Светског економског форума Мартином Швабом. 

Кина као инвеститор већ је значајно присутна у Србији, где кинеске компаније реализују низ великих инфраструктурних пројеката, а својевремено је "спасла" Железару у Смедереву.

Уочи председникове посете, кинеска компанија "Зиђин Мајнинг Груп" изабрана је за стратешког партнера РТБ Бор. 

Кинези у Бор планирају да уложе 1,46 милијарди долара, а групација има обавезу да инвестира и 350 милиона долара за докуапитализацију РТБ Бора. 

Вучић је, након саопштења о избору стратешког партнера за РТБ Бор, рекао да су Кинези најмоћнији и контролишу увелико светско тржиште бакра, а вест о стратешком партнеру је велика ствар за читав исток Србије. 

Председници Вучић и Си ће, током сусрета у Пекингу, како је раније најављено, верификовати специјални економски пакет од најмање 10 економских уговора којим ће Србија, поред решења за РТБ Бор, обезбедити капиталне инвестиције у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија, вредне преко 1,5 милијарди долара.

Председник Вучић оценио је, уочи пута у Кину, да ће његова посета бити једна од најзначајнијих коју је икада имао, како економски, тако и у политичком смислу.

Он је казао да су најмоћније компаније из те земље најавиле да са нама хоће да разговарају.

"Надам се и очекујем да ћемо донети добре и вазне вести за насе грађане и додатно убрзати раст насе економије", рекао је Вучић.

Истакао је да се очекује много споразума, а као најважнији навео је споразум са "Зиђином" за РТБ Бор.

Он је истакао да ће значај споразума са "Зиђином" да се осети 2020. године и да ће се то одразити на додатних 1,5 одсто привредног раста годишње.

Рекао је и да ће бити потписан уговор "Линглонгом" од готову милијарду долара што ће променити готово све у Зрењанину, али и средњем и јузном Банату и целој Србији бити од значаја.

Најавио је и друге споразуме везане за инвестиције у Зрењанину, као и за индустријску зону и друге вазне инвестиције и знацајне пројекте за напредак Србије.

Најавио је сарадњу са Кином и кинеском банком када су у питању обилазница око Београда, Коридор 10 и други инфраструктурни пројекти.

Вучић је истакао да очекује да ће решити, током посете, и питање Индустријског парка, те најавио да ће бити потписано више разноврсних инфраструктурних пројеката.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC /

Иначе, овогодишњи "летњи Давос" одржаће се у знаку Четврте индустријске револуције, а има за циљ да подстакне глобалне иновације и решења глобалних изазова.

Како је најављено у саопштењу Светског економског форума, конференција ће бити највећа до сада, са више од 2.000 учесника из 100 земаља, који ће разговарати о принципима, протоколима, стандардима и решењима за одрживу будућност света.

Четири земље биће заступљене на овој конференцији са шефовима држава или влада -поред председника Вучића "летњем Давосу" присуствоваће председник Естоније Керсти Каљулаид, председник Летоније Раимондс Вејонис, премијер Самое Туилаепа Лупесолиаи Саилеле Малиелегаои - а 38 земаља биће представљено на нивоу потпредседника владе или министара. 

У првом плану посете Кини и за Србију ће бити економске теме али, пошто је Кина један од наших најважнијих медународних партнера, када је реч о Косову, то ће бити и прилика за разговоре о косовском проблему. 

У делегацији Србије, коју предводи председник Вучић, су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић и гувернерка Јоргованка Табаковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести