Вучић: Име мандатара у петак или суботу

БЕОГРАД: Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић саопштио је вечерас да зна ко ће да буде мандатар за састав нове владе, али ће име, као председник Србије, саопштити у петак после подне или суботу ујутро.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

„Што се тиче избора мандатара у складу са Уставом Србије не могу данас да то саопштим, али ћу то учинити у року од 48 сати. Знам ко је мандатар. Саопштићу име као председник Републике у складу са чланом 112 и 107 Устава Србије. То је обавеза само председника Републике“, објаснио је Вучић након седнице Председништва СНС.

Рекао је да ће име саопштити у петак или суботу, у зависности од обавеза које буде имао.

Пренео је да је данас после подне одржана седница Председништва СНС, као највеће политичке странке у Србији и листе коју су пре свега водили напредњаци, али и у којој су били коалициони партнери, и која је добила највеће поверење грађана Србије.


Када буде изабран мандатар, влада за две три недеље

Председник Србије рекао је вечерас да се на формирање нове владе неће чекати дуже од две три недеље од тренутка када мандатар за њен састав буде изабран.

Вучић је на питање новинара када ће се знати састав владе ако мандатар буде познат за 48 сати, истакао да је много важније од тога каква ће бити политика владе и програм, хоће ли моћи да гради и да исплати пензије, плате, да ли ће моћи да има инвестиције.

Он је рекао да Србија за сада добро стоји са инвестицијама, да су оне 2,470 милијарде, као и да су појачане кинеске инвестиције.

Вучић је навео и да је Србија боља од других, али да то није довољно и да ће морати да достигне три милијарде инвестиција.


„Разговарали смо о свим најважнијим темама као што је тренутно стање на КиМ, избор мандатара, до предстојећих задатака који се налазе пред свима нама. Чини ми се да сам много тога сазнао и чуо од људи из Председништва наше странке и по питању избора новог председника владе и кључних политичких ствари“, нагласио је он.

 И Брнабић и Вучевић биће део нове владе

Вучић je изјавио вечерас да ће и Ана Брнабић и Милош Вучевић, који су кандидати за мандатара за састав нове владе, бити део кабинета у Немањиној 11, најављујући и велике промене у влади.

“И Ана Брнабић и Милош Вучевић биће део нове владе. На којој функцији, то ћете моћи да закључите на основу мог предлога за два дана”, рекао је Вучић новинарима после седнице Председништва СНС.

Најавио је да ће бити много промена у влади, у којој ће се, каже, наћи много људи у чије искуство, знање и снагу верује, као и ванстраначки оријентисани људи који могу да помогну Србији у тешком периоду који следи.

Пренео је да су на седници Председништва странке постојала мишљења за све три опције, односно неки су били и за то да мандатар буде кандидат неког од коалиционих партнера, зато што желе да и неки други поделе одговорност и да буду нападани, а не само напредњаци.

“Огроман део људи је био за једног од два наша кандидата, а оба уживају велико поверење чланства, и Ана Брнабић и Милош Вучевцих. Нису желели да се гласањем изјашњавају, већ су рекли да ће прихватити одлуку коју будем изнео као председник Републике у складу са Уставом”, рекао је Вучић.

Додао је да је поносан што има има такве кандидате, што може да се похвали људима који воле земљу, који су своје професионалне обавезе обављали на ижузетан начин, који су посвећени послу и Србији.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести