Вучић: Лукашенко један од ретких правих пријатеља Србије

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је шеф белоруске државе Александар Лукашенко један од ретких правих пријатеља Србије, који је то показао све време од када је на челу Белорусије и поручио да ако две земље буду радиле више заједно, биле посвећене заједничким пројектима, сарадњи, да ће будућност њихових односа бити још боља.
1
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

"Нећемо заборавити што је неко у тешким тренуцима урадио за Србију. Лако је бити пријатељ у добром, у тешким временима се препознају прави пријатељи. Имали смо мали број таквих пријатеља, а један од ретких је Лукашенко", објаснио је Вучић, одговарајући на питање белоруског новинара да ли се данас Срби сећају шта је било пре 20 година и шта је белоруски председник тада учинио за Србију, те да ли то има икаквог утицаја на избора белоруских, кинеских или европских производа.

Како је рекао, није сигуран да се сећају па чак ни у сали где је одржана заједничка конференција за штампу два председника, и истакао " а Лукашенко је тада учинио значајно историјско дело".

Нисам сигуран да сви знају о томе, па ћу прво то рећи, а онда прећи на рационални део шта је то што Срби купују. Лукашенко није само дошао 1999. у нашу земљу, већ је понудио велику помоћ српском руководству, председнику Милошевићу. Био је један од храбрих људи који је понудио помоћ белоруских јунака који били спремни да долете на територију Србије. Био је спреман да то уради иако би морали да прелете НАТО земље. Њихови храбри пилоти су били спремни да дођу и оставе нам своје авионе“, подсетио је он.

Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Не улазећи у детаље да ли је била паметна или недовољна паметна одлука нашег руководства, како је рекао Вучић, у последњем тренутку и после много разговора са белоруским руководством отказан је долазак белоруских МИГ-ова.

Што се тиче питања шта Срби купују , каже, и купују оно што је јефтније и квалитеније.

Вучић је, при томе навео како много тога јефтинијег и квалитетнијег можеда се пронађе у Белорусији и као пример навео да он лично обожава белоруску чоколаду.

Лукашенко: Подршка Србији на свим нивоима

Од Белорусије можете да рачунате на подршку на свим нивоима и у свим правцима, поручио је данас у Београду председник Белорусије Александар Лукашенко, на заједничкој конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем.

Лукашенко је, такође, поручио да се не мења став Белорусије по питању територијалног интегритета Србије.

"Минск је спреман и убудуће да пружи Београду неопходну подршку на различитим теренима, не само међународним. Рекао сам Александру, ако ми ишта у било којој области можемо да вам помогнемо, реците нам и обавезно ћемо то учинити", поручио је председник Белорусије и додао да Србија и Белорусија активно сарађују у међународним организацијама.

Захвалио је Вучићу на могућности да посети Србију за коју каже да је дивна земља, као и на веома топлом дочеку.

Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Нагласио је да постоји интензиван, не само политички већ и економски дијалог две земље.

"Србија је кључни трговински и економски партнер Белорусије на Балкану", казао је Лукашенко и додао да Вучић даје значајан допринос сарадњи са Белорусијом и да без напора председника Србије не би постојала такав ниво сарадње.

Лукашенко је нагласио да су српски и белоруски народи уједињени историјским, духовним и културним везама и да се на њима заснива пријатељство две земље.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести