ВУЧИЋ НА ПОЛАГАЊУ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА ФАБРИКЕ У СТАРОЈ ПАЗОВИ: Ово је велики дан за нашу земљу, ово је чудо од технологије

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније Милбауер Гроуп у Старој Пазови.
1
Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

- Ово је данас велики дан за нашу земљу, ово је за нас велика ствар коју нисам ни разумео колико ће нашој земљи да значи. Оно што сам видео унутра, у овој фабрици, то је неко савршенство од технологије, нешто што нема нико други на свету. Чипови, чуда, раде за све по свету. Овде је сада никао индустријски град - рекао је председник.

Председник је рекао да сада више од 80.000 људи ради у немачким компанијама.

- 9 милијарди је наша трговинска размена са Немачком, на Немачку одлази 15,4 одсто извоза, Немачка је највећи и најважнији партнер. Морамо да испуњавамо многе ствари које су добре за нашу земљу и они очекују да то урадимо. Више од 80.000 људи ради у немачким компанијама. Када сам постао председник Владе радило је 17.000 људи у Србији у немачким компанијама. Мислим да је то показатељ великих ствари које смо направили. Овде у Старој Пазови је било 4.570, пре само 10 година, данас је свега 900 људи незапослено. Пре 10 година смо имали 2,4 милијарде трговинску размену са Немачком. Сада је реално претпоставити 9 милијарди - истиче Вучић.

- То су бројеви који су за нашу земљу веома важни.

- Има једна табла, на којој је његова барака из које је почео, рукама је узео дрво из шума, направио бараку, а онда је Јозеф после бараке подигао цео град. Рекао је да се нада да то исто направимо и у Србији. Србија је помогла са 3,4 милиона евра, спремни смо да помогнемо и поносни смо на то. Верујем да су пред нама још већи пројекти и очекујем да много тога урадимо за обострани интерес - рекао је председник Вучић и захвалио се свима.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Обратио се и председник компаније председника Милбауер холдинга

Додао је да је заједно урађен огроман посао, а посебно се захвалио и министрима из владе Србије који су помогли у реализацији пројекта.

Председнику Вучићу је поручио да може да буде поносан на своје грађане и младе људе који су учествовали у реализацији овог пројекта.

- Само заједно, уз наше пријатељство, можемо бити успешни. Не можемо бити успешни ако не сарађујемо - рекао он.

Посебно је честитао председнику Вучићу на аеродрому "Никола Тесла".

- То је најбољи аеродром на свету који сам видео, а видео сам много много аеродрома - рекао је он.

Истакао колико велику подршку српске владе су имали.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

Свечаности присуствују и немачка амбасадорка Анке Конрад, председник Милбауер Холдинга Јозеф Милбауер, председник Владе Војводине Игор Мировић, министарка науке и технолошког развоја Јелена Беговић, министар полиције Братислав Гашић и председник општине Ђорђе Радиновић.

Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Амбасадорка Немачке у Србији рекла је да је ово пример великог поверења које немачке компаније имају у Србијук, као поузданој инвестиционој дестинацији.

- Претпостављамо да је у 2023. укупна билатерална трговинска размена између Србије и Немачке износила више од 9 милијарди евра. То је дупло виче. Инвестицијама као што је ова извоз Србије се може још више повећати - рекала је амбасадорка и истакла да ће Немачка наставити да подржава Србију на њеном путу ка Европској унији - рекла је Анке Конрад

Пре полагања камена темељца, председник Вучић је на састанку са представницма компаније.

Како је раније најављено, вредност инвестиције у нову фабрику "Муехлбауер Аутоматион" износи 29,5 милиона евра. Фабрика ће запослити до краја 2025. године 150 нових радника.

Планирана је производња машина за производњу батерија и горивих ћелија, али и комплетних производних линија.

У Технолошки процес се заснива на склапању и монтажи појединих делова (модула) у једну комплетну производну линију, мануелним радом запослених уз коришћење само ручног алата.

Милбауер група основана је 1981. године и од тада је израсла у водећег глобалног произвођача у сектору безбедности, са 35 производних и сервисних локација широм света.

Ова немачка компанија поседује фабрике у Немачкој, САД, Малезији и Словачкој, а њихов технолошки парк у Старој Пазови је први центар такве врсте у Европи, осим матичне Немачке.

Курир.рс

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести