Вучић: Нека раде шта хоће док је мирно

"Нема проблем с тим што људи излазе на улице и изражавају своје незадовољство из разних разлога, али је битно да све буде мирно и демократски" рекао је коментаришући постизборне протесте српски премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић.
aleksandar vucic2, tanjug tanja valic
Фото: Танјуг/Тања Валић

"Неки су мислили да изазову сукобе, да ће сада „диктарорски режим” да изведе полицајце и да се деси свашта, а нигде полицајаца нема", каже Вучић.

„Оно што су они желели јесу кордони, сукоби, трикови из уџбеника, да дају цвет полицајцима, да примене патетичне трикове који су  примењивани у многим земљама. Ми смо склонили полицију и војску да могу да раде шта хоће, колико хоће, једино што не може јесте насиље”, поручио је Вучић.

"Мислим да је ово прави празник демократије"  назначио је Вучић и поручио да свако може где хоће, испред скупштине, владе, и кад год хоће да искаже своје незадовољство и да је то све у реду све док је мирно и док се не угрожава уставни поредак земље.

"У суботу је било 8.400 људи, који су протествовали испред Владе, највише их је у једном моменту било 9.550 док их је испред Палате Србија било 5.700"  прецизирао је Вучић и навео да су то праве цифре и да је у сваком случају то велики број. Додао је да све те људе поштује и да их разуме и да има осећај да они нису увек разумели њега, али ни он њих и да треба да отворе дијалог и разговарају. Он је иронично рекао и да ће предложити закон да је победник онај ко има мање од 45 одсто у односу на победника избора, а премијер директно да постане онај ко има 50 одсто мање гласова од првопласираног и да тако више никаквог проблема нема.

Премијер је поручио да ће изборна воља грађана бити поштована и да ниједног секунда неће бити угрожена.

Како је рекао, други су имали двоструко више конторолора него они, чак и на КиМ, да је било свега 42 приговора од којих је осам уважених и то због ситних неправилности и додао се овакве ствари раде када не могу да се добију гласови на програмима, па се онда служи свим и свачим.Што се тиче Јанковића он је одувек био политичар није никада обављао други посао иако је имао другу функцију.

Изборна воља грађана биће поштована и ниједног секунда неће бити угрожена

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да су протести на улицама Београда „искључиво политички”, и поручила организаторима да се јаве и пријаве када, где и на којој тачно траси ће бити одржан скуп, како би град и грађани могли да функционишу.

Она је, гостујући на телевизији Пинк, рекла да организатора мора бити и да су бесмислене приче да организатора протеста - нема.

„Молим организаторе да се не стиде тога што су организатори, да пријаве скуп да би то могло да се добро организује и да се зна кад почиње, кад се завршава и којим трасама се иде. Ако се нешто деси, сад тренутно се не зна ко би за то одговарао, а МУП не би знао с ким да комуницира”, истиче Гојковић.

Она напомиње да демонстранти имају право да протестују, истакавши да су СНС и Александар Вучић поносни што су у последњих неколико година успели да направе демократску земљу у којој сваки грађанин може сасвим слободно да искаже своју вољу - на изборима, кроз медије, па и на улици.

Председница Скупштине Србије најављује и да ће посланици ускоро почети са радом што, како каже, једва чека јер је Вучић предложио добре законе који ће побољшати и статус српских породица, будућих мајки, а предвиђен је и закон о помоћи приликом трећег покушаја вантелесне оплодње.  

  С. Ст.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести