Вучић: Нема разлога за радост и еуфорију због оставке Харадинаја

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом оставке Рамуша Харадинаја, да на то Србија мора да одреагује смирено, одмерено, трезвено и без било какве еуфорије.
aleksandar vucic, Tanjug/Dimitrije Gol
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

„Разумемо и очекивања и потребу нашег народа за задовољење правде, наших људи који су трпели стигму кривца и јединих одговорних за све што се збивало на простору бвше Југославије. Зато разумемо радост, ал и неку врсту задовољства код припадника нашег народа због позива Харадинају на саслушање, а због чињенице да је осумњичен за ратне злочине“, рекао је он на конференцији за штампу.

Вучић је казао да нема разлога за радост и еуфорију, не што позитивно мислимо о Харадинају, већ због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији.

Положај Срба биће још тежи

Вучић је изјавио да после оставке Рамуша Харадинаја суштински и де факто политичка суитуација у Пршитини и Тирани стремиће даљем приближавању и уједињавању и наставку трагичне приче по све нас о "великој Албанији".

Вучић је у обраћању јавности позвао да Србија регује смирено и одмерено иако ће, како је упозорио, положај Срба на КИМ бити још тежи него до данас.

Он је истакао да ће доћи до додатне хомогенизације Алабанаца, екстремизације њихових статвова и још снажније нескривене мржње према српском народу у српској држави коју доживљавају као јединог кривца.

"Србија ће посветити још већу пажњу опстанку, животу и безбедности српског народа на КИМ, наш народ може да рачуна на Србију" поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија сматра да је наставак дијалога најважнији за очување мира и стабилности, и то је чињеница и суштина свега.

"Плашимо се да политички развој догађаја иде у смеру за даљим одлагањем дијалога између Београда и Приштине'', рекао је Вучић.

Он је оценио да је оставка Харадинаја политички трик, да би он добио још већу популарност и прегазио политичке противнике што ће довести до још већег ескретмизма, а он постане јунак који се бори за Косово, а сви други недостојни великог вође.

Вучић је указао да међународна заједница ћути о свему томе, док како је казао, плејада албанских лидера из Албаније су се се изређали говорећи о Харадинају као великом јунаку.

Харадинај се враћа као херој, расте притисак на Србију

Вучић је изразио уверење да ће Рамуш Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, али да ће бити одмах пуштем, те да ће се на Косово вратити са удвострученом популарносћу, а уверен је да ће истовремено расти притисак на Србију.

„Наша предвиђања су да ће Харадинај следеће недеље отићи у Хаг, да ће га одмах пустити назад, после 48 сати. Вратиће се као велики херој албанског живља на КиМ. Његова популарност ће се удвсотручити“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.

Рекао је да ће они, који би покушали да пронађу другог мандатара, бити суочени са чињеницом да ће то бити немогуће без Харадинаја због делегитимности других политичара. „Харадинај, а нисам сигуран само он, жели убедљиву победу најтврђе албанске опције на изборима, који ће се одржати крајем септембра или октобру.

За то време је јасно да ће главни циљ бити формирање већине без Српске листе, а у томе ће користити и неке припаднике нашег народа. Биће то велико албанско уједињења унутар Косова, али и са Тираном“, уверен је Вучић.

Указао је да ће док трају изборне радње бити немогуће вођење дијалога, те да у том периоду сигурно неће укинути таксе, које су створили ужасну ситуацију у нашим односима. „Њихов план и идеја је да сачекају изборе, а из њих Рамуш изађе још снажнији. ТУ за Србе нема места, а ни за дијалог“, подвукао је он.

Навео је да ће, након избора, формирање владе уследити тек у новембру, а одмах потом почиње и кампања у Србији, где су избори у марту.

„Јасно је да ту разговора нема. Морамо да се припремимо да, ако неко не буде мало одговорнији у међународној заједници и не притисне Приштину, неће бити суштинске промене“, нагласио је он.

Вучић очекује додатни притисак на Србију од оних који су створили такозвану државу Косово, а то су западне земље.

„Све снажније ће да осећају потребу да се оштрица притиска окрене ка Београду. Ми од њих тражимо укидање такси, а онда ће неки њхови рећи да шаљу њихове лидере чак у Хаг, па је, према њима, неопходно да сада морамо и ми да попуштамо много више него што смо мислили раније“, указао је он.

Вучић је рекао да је то као што чини судија у кошарци, када се игра дерби, када неко поведе са 10-20 кошева, почне да свира више у корист оног ко губи. „Они ће увек на сваком месту, а када се чини да се клатно, иако би могло бити клатно правде, гурати и враћати уназад“, уверен је он.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести