Вучић: Нисмо далеко од Трећег св. рата, једини нам је задатак да сачувамо Србију

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је спреман да каже да нисмо далеко од избијања Трећег светског рата, као и да нам је једини задатак да сачувамо Србију.
Танјуг/Владимир Шпорчић
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Он је на митингу у Сремској Митровици рекао да ми Срби можемо да прођемо кроз демографске, правне и све друге последице као и да је циљ да се "наш државни и национални брод" доведе до сигурне луке и да се избегну туђи сукоби и ратови, сачува Србија.

"То је наш свети задатак. Не морате да ми објашњавате шта су емоције, шта мислите и осећате да сам бездушан. Мој је посао да будем и бездушан да бих сачувао мир за нашу децу и сачувао животе стотине хиљада људи. Тога ћу да се држим", рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

„У Охриду нећу ништа потписати“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да сутра у Охриду жели да разговара о нормализацији односа и о томе да Срби и Албанци могу нормално да разговарају и поновио да сутра ништа неће потписати.

Вучић је на скупу у Сремској Митровици одговорио на то што, како је рекао, неки кажу "идемо да га спречимо да сутра потпише".

"Сад вам кажем нећу да потпишем ништа и баш их брига. Мислите да се радују, не радују се јер се радују само несрећи Србије и радовали би се да сам рекао несто друго. Хоћу да разговрам о нормализацији, да можемо да разговамо једни са другима", навео је председник и грађанима који су скандирали Ацо Србине поручио да зна колико имају љубави и подршке.

Подсетио је грађане да су претходних недеља од оних који су нам, како је рекао уништили земљу, оставили је без фабрика, ћутали на погром, на паљење цркава, када су Албанци проглашавали независност, слушали и како говоре "уценили су Вучића".

 Они се радују свакој уцени коју добије Србија, рекао је председник и нагласио да "Вучића не могу да уцене".

 "Уцене ме једнако као и сваког од вас, као грађанина ове земље као човека који више од свега на свету воли своју Србију", навео је председник и додао да не могу да га уцене јер немају чиме јер нема рачуне и виле у иностранству.

    "А они који мисле, полазећи од себе, да тако лако можете да уцењујете српског председника рећи ћу, ни ви својим претњама, нападима, увредама не мозете да ме уцените. Шта год радили бранићу и чуваћу Србију од вас и од оних споља који хоће да је сруше по сваку цену јер Србија нема цену и Србију волимо више од свега", нагласио је председник Вучић.

Он је појединим грађанима поручио да не треба да буду одговорни.

"И немојте више са таквом лакоћом да улазимо у сукобе не зато што смо слабији, много смо јачи него што смо били, већ да знате никоме рат није био брат", рекао је Вучић.

"Немојте да неподношљивом лакоћом хрлимо у лудости. Немојте то као Бога вас молим и ово вам говорим не као неко ко тражи подршку за изборе већ као председник Србије који очински брине о својој отаџбини и зато вас молим да ме пажљиво слушате, јер знам шта се данас десило, знам шта ће се збивати, где ово води свет, зато вас молим да спустимо лопту и чувамо своју земљу", рекао је он.


Он је казао да кроз историју Србије има примера лошег понашања, неодговорних одлука и времена када су нису доношене најодговорније одлуке, јер се подилазило емоцијама због "три дана популарности".

"Све се променило 24. фебруара прошле године, а данас се то окренуло наопачке. Попуштања неће бити, и једни и други играће до уништења", рекао је Вучић, алудирајући на одлуку Међународног суда правде да изда међународну потерницу за руским председником Владимиром Путином.

Како је истакао, ми "ову нашу малу" и најлепшу земљу, морамо да сачувамо, јер нам је то једини задатак.

"И нека ме псују сви, ми имамо само једну земљу Србију и морамо да је сачувамо. Када неки говоре победиће овај или онај, за нас нема победе, за нас је спас само да ни у чему не учествујемо. Морате да разумете да ово више нема смисла и шта год говорили сви. Једино што у свету не постоји је рационалан приступ решавању проблема, како је говорио (Ноам) Чомски. Као да нико неће да реши проблем, већ хоће још већи", рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Он је поновио да данас постоји забрањена реч мир и то што сви говоре о поразу друге стране.

"Није ме срамота да кажем да само желимо мир и да нас оставе на миру да живимо нормално, не дирајући никога и да нас не уводе у нове сукобе", рекао је Вучић.

Морамо да се клонимо туђих ратова

Вучић је изјавио вечерас да је Србија једна од ретких слободних и слободарских земаља у свету и да треба да живимо ван ратних сукоба и да се не мешамо у сукобе великих.

"Као да су сви полудели. Ни са ким не можете мирно и рационално да разговарате. Нико не жели мир и предстоји нам још горе. Ништа нас добро не чека у свету по том питању у наредном периоду, а ми морамо своју Србију да наставимо да градимо, да доводимо инвеститоре, унапређујемо економију, повећавамо плате и пензије", поручио је Вучић.

Да би све то могли да радимо, додао је, потребно је да сачувамо мир и да будемо довољно паметни и јаки да се супроставимо политици "лако ћемо" и неподношљивом лакоћом неодговорности у којој све можете.

"Не наседајте људи на трикове. Имамо ми много будала који би нас са лакоћом увукли у сукоб, увек објашњавајући - прави си Србин ако учествујеш на тој страни. Мали смо ми да би нечему допринели, али и сувише мали да би смели да дозволимо да губимо супстанцу нашег народа и децу, будућност нашег народа. То себи више никада не смемо да дозволимо", нагласио је председник Србије.

Додао је да постоје неодговорни који кажу "прекините да разговарате и склоните се од свега", па то смо и радили.

Поручио им је да само када су они били на власти, тада ништа нисмо радили, тада смо се, како је рекао, крили испод стола, испод нечије сукње и бежали од сопственог народа и његових проблема.

"На данашњи дан пре 19 година убијали су нам људе, они који нам држе патриотске придике, ћутали су, реч нису изговорили, већ су испоручивали људе на кило у Хашки трибунал. И ти ми држе придике о патриотизму", поручио је Вучић.

Истакао је да морамо да разговарамо посебно зато што много њих жели да сломи кичму слободној и слободарској Србији.

"Немојте да бринете, знамо шта чувамо, бранимо и које су нам црвене линије и још чвршће и одговорније ћемо бранити нашу земљу. Мој позив свима вама је да нам је потребна мудрост и мир, а не будалесање и неодговорност, јер само тако можемо да угрозимо своју будућност", упозорио је Вучић.

Окупљеним грађанима је најавио да ће направити Општу болницу у Сремској Митровици и додатних 17.000 квадрата и да верује да ће довести још инвеститора у Митровицу, Ириг и Шид и друге сремске општине.

Колико смо ратова имали, да себе сачувамо у 21. веку

Председник Вучић поручио је вечерас да ће Србија моћи да се развија и да се у њој гради само ако се сачувају мир, национални и државни интереси.

Он је рекао да су вечерас на скупу у Сремској Митровици и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и цела влада Војводине, а замолио је и све Бошњаке, Роме, Словаке, Румуне... да помогну да се сачува мир за нашу земљу.

"Данас смо сви грађани Србије потпуно једнаки и уједињени у жељи да сацувамо мир и и своју земљу и КиМ у складу са Уставом Србије као делом наше земље", рекао је Вучић.

Он је захвало грађанима што су желели да чују оно што је имао да каже, јер је, како је додао, тешко време и велико бреме пред нама.

"Ја ћу дати све од себе да на најозбиљнији и најодговорнији начин чувам сваку нашу кућу и дом у овој прелепој Србији", рекао је Вучић.

 Он је у обраћању грађанима у Сремској Митровици рекао да је остало много

тога и у Срему да се уради и изгради од путева, водовода, болница, домова здравља, школа и вртића, да се изгради пруга од Београда, до Шида и Загреба и Љубљане...

Вучић је рекао и да су многи мање или више волели и поштовали или мрзели Милошевића и Коштуницу, Тадића и Ђинђића и друге, да су били и шармантнији и бољи говорници од њега, можда и паметнији од њега, али да треба анализирати резултате.

"Да саберемо километре путева, пруга, да сабремо болнице и школе које је неко изградио. Онда ћете да видите да није важно да ли вам се неко дапада или не већ да судите по резултатима. Зато вас молим да ми верујете да бринем свим срцем", рекао је Вучић говрећи о данашњој вести да је суд у Хагу издао налог за хапшење председника Русије Владимира Путина.

Истакао је да зна шта то значи за Србију и да зато мора све да се учини и да ће радити на томе да се земља сачува.

"Не постоји рат, а да смо га ми избегли, увек смо први и највисе страдали. Хајде једном да пробамо, жао нам је што други страдају, али да пробамо једном себе да сачувамо, своју земљу једанпут у историји. Колико смо ратова имали у 20. веку колико сукоба у 19. веку, дајте да 21. буде век мира", поручио је Вучић.

Он је додао да треба да се радујемо колевкама са децом и да имамо више људи,

да гледамо како да имамо будућност, како да се прича о роботима, новим фабрикама...

Подсећа и колико је у последњих 10 година урађено за војску, да пре тога није ни постојала.

"Данас  имамо озбиљну восјку, али немојте да журимо, не треба да журимо, осим у то да чувамо мир и развијамо земљу", истакао је Вучић и додао да говори другачијим тоном, јер је мало  уплашен због свега што се дешава у свету, у коме, како каже, лудилу нема краја.

Кад крене воз из станице не заустави га ништа, оценио је Вучић и додао да је тако било и пред први Први и пред Други светски рату и да се плаши д аје тако и сада.

"Зато вас молим да своје емоције спустимо и да сачувамо своју земљу. Тако ћемо моћи да помогнемо нашем народу у Републици Српској, да сачувамо  јединство нашег народа где год да живи", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести