Вучић показао документ; оружје продато Пољској, а не Украјини

НОВИ САД/БЕОГРАД: Председник Александар Вучић демантовао је данас покушај опозиције да држави Србији припише продају оружја Украјини и показао документа која сведоче да је у том наводном случају оружје заправо продато фирми "Натан" из Пољске, да је све урађено по закону, али да је Србија ипак указала на могућност да Натан није крајњи корисник.
v
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Он је рекао да не разуме своје политичке противнике који, у борби против њега, не презају од тога да руше државу Србију, и да, као што је реч у овом случају, од Русије праве непријатеља.

Вучић је рекао и да је у послу продаје оружја фирми из Пољске, а не Украјинцима, учествовала и компанија у којој ради бивша дирекорка Крушика, мајка лажног узбуњивача Обрадовића.

Он је, на прес конференцији у Новом Саду, рекао да је опозиција објавила практично заглавље једног документа, чиме сугерише продају српског оружја Украјинцима, док остатак документа, који је показао новинарима, сведочи коме је оружје стварно продато и каква је улога мајке Обрадовића, те да је БИА известила врх државе, а Србија руску службу, о могућности да оружје неће завршити у Пољској.

Вучић је показао и уговор и дозволу које је дало Министарство трговине фирми Техноремонт Петра Црногорца и мајке, како је Вучић рекао, "лажног узбуњивача из Крушика".

Србја је урадила све по закону, крањи корисник је Натан, компаније "госпође Маме" и господина Петра Црногорца, а ми, са основном сумње да ће то неко да реекспортује упознајемо припаднике руске службе, рекао је Вучић.

Мариника Тепић је јуче објавила део документа протокола са састанка у крушику на којем се наводи "посета представника ИНО партнера из Украјине".

“Ја сам се ноћас, као и први пут када сам видео поруке наших политичких противника који, из мени непознатог разлога, желе да нанесу огромну политичку штету Србији, запитао докле то може да иде, да ли је могуће да то неки раде?"


Амбасада Украјине: Прича о српској муницији режирана

Писање светских и српских медија о томе да је Србија наводно продавала Украјини муницију за “убијање Руса на Донбасу, је режирана провокација и невешт покушај да се дискредитују власти Србије и Украјине, саопштено је из украјинске амбасаде.

Сматрамо поменуте публикације режираном провокацијом и невештим покушајем да се дискредитују власти Србије и Украјине, наведено је у саопштењу Амбасаде Украјине у Београду.

Из украјинске амбасаде кажу да је у праву министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, који је рекао да чак и када би Србија продала оружје Украјини, то не би било незаконито, јер не постоји ниједна међународна забрана на снабдевање свих врста оружја и муниције Украјини од стране било које државе у свету.

У саопштењу се наводи и то "да Кремљ већ скоро шест година тврди да руске војске на територији Украјине нема", али да " цео свет добро зна да се Украјина брани од регуларне војске Русије и руских плаћеника", којих, наводе, има око 40. 000 који располажу огромном количином оружја, направљеног и коришћеног искључиво у Русији.


Како каже, оптужили су, Ђилас и опозиција из СзС, власт да убија руску децу у Доњецку и Луганску и да држава зарађује паре на томе што продаје "минобацачке гранате Украјини да се бори са руским побуњеницима, како то кажу".

И то, додаје Вучић, раде у тренутку кад нисмо баш у лакој позицији, али су свеједно хтели додатно да отежају својој земљи однос са РФ.

А онда сте синоћ могли да видите да су показали документ који је требало да докаже кривицу Србије да ми јесмо извозили и да смо нешто крили од јавности и да нисмо дали праву информацију први дан", рекао је Вучић и пред новинарима показао документ који су показали Драган Ђилас и Мариника Тепић.

Приказали су једну осмину документа, приказали деловодни број и пише - посета представника инопартнера из Украјине. И то је све што се види. Није нам било тешко да ми те документе пронађемо. То су ти документи, само вам нису приказали садржај документа. Сакрили су две стране документа", рекао је он и показао пред новинарима.

Интересантно је, каже он, да се у том документу каже да је присутан био Виталиј Дементијев а у оквиру Крушика Милан Јеличић, извршни директор за правне и економске послове и Славица Милошевић Грачанин.

Тражили су толико и толико минобацачких мина калибра 60 мм, у укупној количини од 30.000 комада , крајњи корисник је - знате ли ко - баш онај о ком сам говорио - ''Натан'' из Пољске. Дакле, долази трговац који преговара за ''енд јузера'', фирму Натан из Пољске, наводи Вучић.

Ти људи су, како каже, у вези са компанијом Обрадовићеве мајке и Петра Црногорца и компаније МТИ Зорана Дамјановића, лица интересантног безбедносним структурама, који држе и Балкан инфо, како каже, опскурни портал који је, каже, увек усмерен против интереса Србије и српског народа.

Изненадићете се каква је реакција државе Србије. Фер је да то људи виде, каже он и додаје:

Ово је коначни резултат разговора са тим из Украјине, то је уготор и дозвола коју даје Министарство трговине, туризма и телекомуникација фирми ''Техноремонт'' Црногорца, Обрадовићеве маме, показао је он и прочитао садржај захтева за извозну дозволу, са потписима.

Кажу - са ''Natan Co. ltd'', улица Млинарска, Варшава, Пољска, закључили смо посао за извоз 23.500 мина, укупна вредност робе је милион и осам стотина тридесет три хиљаде. Да видите колико је држава била чиста - произвођач робе је Крушик , али Техноремонт - и они урадили све по закону- само говорим о политичком апсекту и лажима наших политичких противника, закључио уговор са продавцем Југоимпорт СДПР. Крајни корисник је ''Натан'', навео је он.

Међутим, наше службе, БИА, без обзира на чињеницу да је све чисто као суза, да је Пољска енд усер (апсолутно дозвољен енд усер, никаквих проблема са Пољском немамо, а Пољска није ни са ким у сукобу), да су платили све, послала је, после овог разговора у Крушику, начелникју за безбедност, генералу СВР, са назнаком да немамо формално правни основ и да не можемо са сигурношћу да говоримо да је неко те мине маме лажног узбуњивача, Петра Црногорца, пребацио у Украјину, да немамо сазнања али да имамо основ сумње да је могућ реекспорт у Украјину.

Обавештавамо обавештајне агенције РФ да имамо сазнања да је тако нешто могуће јер је нама руска служба пријатељска, каже он.

Један од шефова БИА довео је на разговор и власника Техноремонта и каже му - немојте да се играте и да извозите у Украјину и да нарушавате пријатељске односе Србије са РФ о чему постоји службена белешка, каже Вучић.


Бошко Јакшић: Аферу Крушик пласирали Руси?

Могуће је да је афера "Крушик" лансирана из Русије, како би се послала порука да имају капацитет да дестабилишу власти у Србији, оцењује спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић.

Јакшић је, коментаришући уверавања предсједника Вучића да руски председник Владимир Путин није знао за ову аферу, рекао да је „могуће да Путин није знао за то, зато што је то део рутине", јер, каже, таква врста обавештајног рада стално постоји, па и када су односи у узлазној линији, као што јесу између Београда и Москве.

Не видим ништа необично у томе да се прикупљају обавештајни подаци, каже Јакшић, а питање је само засто је ова афера сада обелодањена.

Јакшић је рекао и да није сагласан са коментарима да је та шпијунска афера „лансирана не би ли се прикрила и затрпала афера ''Крушик'' или докторска дисертација Синише Малог“.

Шпијунска афера иде, сматра он, на много више нивое, геостратешких опредељивања Србије.

Мој утисак је да су аферу ''Крушик'' лансирали Руси, да покажу да имају капацитет дестабилизације ове власти. Откривање ове афере је упозорење Београду да не претерује сувише у тим врстама послова са Блиским Истоком и Америком. А, онда, ако поставимо питање зашто је објављена шпијунска афера тако брзо, то је одговор Београда Москви. То је порука ''И ми можемо да одговоримо, да направимо штету руским интересима, оценио је Јакшић.


Србија је урадила све по закону, по ЈУС , на најбољи могући начин, ништа тамо нисмо извезли, end user је Натан из Пољске, са основом сумње да ће то неко да реекспортује обвештавамо припаднике руске службе и упозоравамо оне из Србије који мисле да могу да неког да обману са навођењем енд усера , односно лажног крајњег корисника, казао је он.

Он је упитао како је могуће и зашто неко тако гнусно и страшно лаже, да своју земљу оптуже и доведу у тешку ситуацију, јер само нису хтели да кажу кога тај Украјинац представља.

Да ли стварно мислите да то кажете у петак ноћу, па да рачунате да до понедељка нико у Крушик неће да уђе, па не можемо да се дочепамо докумената, да бисте ви изводили револуције са својим лажима, да ли ставрно мислите да сте много паметнији, да су у држави сви кретени а ви толико паметни. Шта је смисао, то је моје кључно питање? Да срушите Вучића? Зашто рушите Србију, што правите непријатеља од РФ?, упитао је он.

На крају је додао да људи одлично разумеју ко штити државу а ко чини све да је обори на колена.

Али , не иде, ни споља ни унутра, рекао је он.

Упитан да ли очекује да опозиција, "користећи две измисљене афере, оружје и докторат", поново покуша да подигне протесте, Вучић је рекао да арефа о оружју није измишљења, пошто је, каже, очигледно да су они учествовали у томе.

Ово није ништа измишљено. Та фирма, преко пољског Натана, то је фирма госпође маме, није то измишљено. Само се случајно игра судбине окренула, кренули су да лажу о једној ствари, а онда је истина довела до њихове одговорности, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести