Вучић: Преговори с Американцима за соларне панеле на 2.000 ха

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се преговара с америчком компанијом UGT Renewables LLC, која се бави обновљивим изворима енергије, да изграде на 2.000 хекета соларне панеле на десетак локација широм Србије.
v
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Тако би се, рекао је, добио додатни гигават струје и смањила емисија угљен-диоксида за 1,9 милиона тона годишње.

Вучић је, након разговора и потписивања меморандума о разумевања са UGT Renewables LLC рекао да би тај пројекат био почетак нове ере и важан искорак у будућност за енегетску безбедност Србије.

Предстоје не лаки разговори око услова и верује да ћемо брзо завршити и да ћемо направити најбољи могући договор, рекао је Вучић и додао да би након потписивања уговора изгадња трајала око две године.

Како је рекао, тај пројекат је од пресудног значаја за економски развој и успех у оквиору зелене агенде Србије.

Председник је казао да додатни гигават струје чини три процената укупне електричне енергије Србије и то још из обновљивих извора енергије3.

Тиме бисмо смањили број штетних гасова - за 1,9 милиона тона ЦО2. Укупна емсиија CO2 у Србји је 51 милиона тона. Ово је велико улагање и инвестиција која доприноси економском расту Србије, нагласио је Вучић.

Америчка компанија UGT Renewables LLC је потписала Споразум о сарадњи са Министарством рударства и енергетике.

Споразум су потписали потпредсеница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и финансијски директор у компанији UGT Renewables LLC Питер Гудал.

Потписивању је присуствовао и амбасадор САД Ентони Годфри.

Предсетавници UGT Renewables предвођени оснивачем и председиком Робертом Берманом крајем марта су министраки Михајловић представили су неке од својих значајнијих улагања у свету и изнели предлоге могућих пројеката постројења за производњу соларне енергије у Србији.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Министарка Михајловић је тада најавила скоро доношње Закона о обновљивим изворима енергије као правног оквира за остваривање таквих пројеката, који је у међувремену донет.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести