Нова рунда дијалога, Вучић и Дачић данас са опозицијом  

БЕОГРАД:Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас у парламенту састанку Радне групе о међустраначком дијалогу, којем ће присуствовати представници странака које не желе посредство Европског параламента.
s
Фото: Tanjug

Председник скупштине Ивица Дачић, као домаћин састанка, оценио је  да постоји висок степен конструктивности и да трећи долазак председника Вучића показује колико пажње придаје дијалогу и колико му је власт приступила у доброј вери. То се чини, додао је, у складу са потребама политичке стабилности, да се оствари јединство око учешћа на предстојећим изборима.

- Ми смо као радна група прешли све те тачке и утврдили шта су ставови појединих политичких странака. Далеко смо одмакли у раду са странкама опозиције, а ту су, ако поједноставимо, сви сем Ђиласове, Јеремићеве и Тадићеве групације - рекао је Дачић. Подсетио је да нису све странке присутне у радној групи, јер је она морала да буде ужег састава, напомињући да су ту ДШ, Доста је било, Српска странка Заветници, Здрава Србија, ПОКС, Двери, СРС.

- Ово је радна група где ће се још једном укрстити ставови о појединим питањима, а онда ће се ићи на пленум са предлогом закључака - рекао је лидер СПС-а. Направљен је, каже, пресек какве су све предлоге опозиционе странке дале и о томе ће се разговарати  данас. Очекује да се у нареднима недељама „полако крене у конкретне договоре и долазак до решења за нека отворена питања везана за изборне услове“.


Брнабић: Нудимо дијалог и разумевање

Повереница Градског одбора Београд СНС Ана Брнабић посетила је одборе у Обреновцу и Сурчину, где је разговарала са члановима о организацији рада и предстојећим активностима, а искористила је и прилику да обиђе страначке штандове и поразговара са суграђанима Поручила је  функционерима и члановима београдских одбора да морају дати свој максимум у раду и нагласила да СНС и председник  Вучић воде одговорну политику и политику мира за добробит свих грађана.

- Недељу користим да обиђем одборе и поразговарам са грађанима. На терену смо сваки дан, јер је та директна комуникација окосница политике СНС и председника Вучића. Важно је да ослушкујемо потребе својих комшија како би допринели даљем напретку своје општине, развоју Београда и целе Србије - навела је Брнабић и додала да упркос томе што опозиција нуди насиље и обрачуне са политичким неистомишљеницима, Српска напредна странка нуди дијалог и разумевање.


Упитан шта нуде представници опозиције који учествују у разговору, али уз посредство европарламентараца, Дачић је казао да са њиховим захтевима није упознат зато што су их поднели Европском парламенту и да је договор да му до 1. септембра ЕП пошаље предлог текста о којем би разговарали 17. или 18. септембра. Подвукао је да међустраначки дијалог може да буде успешан само ако су предлози реалистични, одрживи, прихватљиви за све стране, и да би се тиме створили услови « да сви учествују на изборима и да нико не тражи алиби за неке своје неуспехе ».

Упитан раније да ли се два међустраначка дијалога могу спојити у један, Дачић је рекао да је постојао објективан проблем у другом дијалогу, зато што европарламентарци нису могли да путују.

- То су исте теме, али не бих да прејудуцирам. Мислим да ће мало тога новог предложити од онога што ми овде разговарамо, зато што су теме већ расправљане са више апскета, али смо ми спремни и у доброј вољи учествујемо и у другом дијалогу - рекао је Дачић, уз опаску да када се буде постигао договор, то ће морати да се одрази и на заједнички приступ.

Представници странака у складу са договором који важи док траје дијалог, не говоре за медије о томе шта се дешава иза затворених врата, већ се једино из најава може видети шта је тема дебате радне групе.  На последњем састанку разговарало се о раду јавних сервиса и телевизија са националном фрекванцијом.

На претходним скуповима било је речи о финансирању кампање, броју потребних постписа за листе, раду РИК, и бирачком списку. Према сазнањима медија, опозиција инсистира да се направи договор о формирању тела које би у наредних шест месеци до избора надзирало испуњавање онога што је у дијалогу договорено, и у којем би осим власти били и представници опозиције.

Члан Председништва СНС Горан Весић сматра  да опозицији окупљеној око Драгана Ðиласа не одговара никакав страначки дијалог и стога је сигуран да ће Ђилас бојкотовати и наредне изборе, без обзира на противљење у својој странци, јер ће бежати од избора.

- Сваки резултат, ако није да они декретом буду постављени на власт, за њих ће бити неупешан, јер они знају да на изборима не могу да добију подршку грађана. За њих је добар само дијалог у којем би им СНС и Александар Вучић рекли да Ђилас преузме власт и да се они повлаче - рекао је Весић. Напоменуо је да, када неко, попут Ђиласа нема резултате иза себе и не може да одговори на јасне резултате које има Вучић, па су им онда једини политички аргумент криминалци.


Два посто за редовно финансирање?

Међу изнетим предлозима опозиције је, како се незванично сазнаје, да они политички субјекти који не пређу цензус од три одсто, а освоје више од два процента, добију право на редовно финансирање од државе. Када је реч о изборној кампањи, има странака опозиције које сматрају да је потребно да се  сума за њено финансирање ограничи на милион евра. Потом, тражи се да се јавни простори и месне канцеларије користе у изборне сврхе, да, како кажу, локалне власти не ометају опозицију да их користи. Међу актуелним дилемама је и да ли 10.000 потписа, колико је потребно за кандидовање изборне листе, треба смањити или не.


- Тај сценарио смо већ гледали, на исти начин како се данас криминализује Александар Вучић, од 2001. године криминализован је систематски Зоран Ђинђић. Исти људи то воде, за исте људе су сада други криминалци политички аргумент, јер је политички циљ исти –сматра Весић. - Замислите да у било којој земљи, неко на политичкој сцени узима као релевантни извор некога ко је отпужен за најтежа кривична дела. То у цивилизованој земљи не може, може само код Ђиласа, који мисли да је сваки сарадник у рушењу Вучића добар – констатовао је он, уз напомену : » И то, рушењу по могућству без избора, на које, не сме да изађе ».

Весић је навео и да у међустраначком дијалогу учествује већина странака које желе да искрено, кроз дијалог са СНС, као највећом странком, дођу заједно до изборних услова који ће бити прихватљиви за све. Подсетио је да су изборни закони донети пре 2012. године, за време ДС, а када су после мењани, то је чињено на боље, са сниженим цензусом и повећањем броја жена у парламенту.

- Спремни смо, без обзира на то што су они креирали тај изборни процес, да кроз разговор урадимо све што можемо да побољшамо услове, јер нам је циљ да што више странака изађе на изборе - рекао је Весић.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести