Вучић: Приштина чека повољан тренутак за напад на север Косова

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да су приштинске власти оптужбама на рачун потпредседника Српске листе Милана Радојичића желеле да ослабе српску одбрану севера Косова.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug D.Stanković

Вучић је у дневнику РТС коментаришући изјаву косовског председника Хашима Тачија да је протерао Радојчића казао  да су у Приштини знали да је Радојичић један од кључних лица на том подручју и како је рекао, сада чекају повољан тренутак за напад на север Косова.
Он је рекао да је задовољан што Србија није насела на провокације на којима су радиле агентурне мреже.

"Изјава Тачија да је протерао Милана Радоичића  показује да су радили на томе да ослабе српску одбрану севера Косова. Један представних западних служби пре три дана ми је саопштио у разговору да су покушали да креирају случај са Радоичићем. Искористили су моје политичке противнике у Србији, комплетну агентурну мрежу, зато смо имали Раду Трајковић која је говорила са пуном сигурношћу о умешаности Радоичића у убиство Оливера Ивановића", казао је он.
Вучић је додао да је Тачи речима да је Приштина протерала Радоичића хтео да алудира да је Харадинај имао разговоре са њим.
"Они су желели да ослабе српску одбрану севера Косова, јер су знали да је Радоичић једног од кључних лица. Ззелели су да га протерају и чекају тренутак, повољан, да нападну Србе на северу", уверен је Вучић.

"И даље немамо црвену потерницу, никако да добијемо било шта", истакао је Вучић.
Указао је да Приштина све време ради на подривању јединства Срба.
Подсетио је да су од Косовске битке, па и пре, знали како треба поделити Србе и узети под своје скуте те и окренути једне против других.
"У време НДХ имали смо двоје Срба у власти, а знамо колико је стотине хиљада Срба убијено у Јасеновцу и на другим местима", објаснио је он.
Вучић је казао да немамо довољно деце за сукобе и да треба да радимо на очувању мира и стабилности, али да ћемо као земља знати да одговоримо и сачувамо је ако на то будемо натерани.

Рекао је да таксе које је увела Приштина наносе штету нашој економији, јер су губици 40 до 45 милиона евра, и то ће се одразити на раст за 0,3 до 0,4 одсто, али му је, како је подвукао, важније од тога, наш народ на КиМ.
Истакао је да је ситуација на Косову толико тешка да нема тежих питања, и додао да је све што се дешавало у Приштини и Тирани и свуда у свету протеклих дана, па чак и у Београду, јасно указало колико је био у праву да смо светлосним годинама далеко од договора Београда И Приштине и колико је важно да не одмрзавамо конфликт.


Излазак из институција је крајња мера

Вучић је изјавио да би излазак Срба из косовских институција био крајња мера, јер у том случају Приштина не би била једина одговорна страна за цео свет.
"Ми своју позицију у свету држимо добро, ако изађемо из институција они ће рећи да ни Београд не поштује Бриселске споразуме", рекао је Вучић за РТС и додао да би у том случају било јасно да све што се радило деценијама у постизању мира не постоји и да је отворено "бојно поље". 
Он је рекао да сматра да би требало сачекати 45 дана за ту одлуку, како би се видело шта ће Албанци да ураде са таксама и да се тек онда хладне главе доносе некакве мере.

Вучић је истакао да је циљ да се сачува мир и стабилност. Истакао је да има много великих јунака и у Србији, "попут Ђиласа и Јеремића", али да он нема право да се "прави луд" јер ће њега да окривљују за сукобе.
"Немамо довољно деце за сукобе. Ако можемо да чувамо мир, то треба да урадимо, али ако будемо натерани, имаћемо довољно снаге да своју земљу сачувамо", рекао је Вучић. 

Председник је рекао да је био изненађен иницијативом и апсолутним јединством Срба са југа и севера КиМ, али је онима који сматрају да је требало да Срби још одавно изађу из институција поручио да се нагледао јунака и патриота који "кукају" када стигне око 300 коверата са позивом за војне обвезнике који нису одслужили војни рок.
На питање да ли истиче време за договор, Вучић јер рекао да он неће потписати независност Косова и поновио да је потребно да се укину таксе како би се дијалог наставио.

"Не знам шта значи да време истиче, слушао сам да имамо рок, нема никаквих рокова, али што време одмиче, наши односи су све лошији и то представља све већи проблем", рекао је Вучић.
Председник је истакао и да не мисли да Приштина има безрезервну подршку Немачке, али да верује да имају подршку.


"Чини се да имамо сада одмрзнути конфликт, верујем да сви у свету виде да то није нашом кривицом. Неки нису желели да поштују Бриселски споразум, нису основали ЗСО, па онда су увели таксе, као примарно национално питање, а јуче чули да су сви албански лидери против идеје разграничења. Они тиме сада хоће да кажу што смо ми негде знали да је политика западних сила и њихова да само целовито Косово може бити независно Косово", објаснио је он.
Вучић је казао да је невероватно било упоредити изјаве Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија и неких који глуме демократе у Београду који све време подржавају целовитост Косова.

Вучић је казао да и ново постављање министра у косовској влади показује да је циљ Приштине да нађе Србе да се туку против Срба, али и додао да је поносан на Србе што су се одазвали позиву своје државе да не приступају косовској војсци.
"Молио сам да не иду у косовску војску, то је албанска војска која има један једини циљ, а то је протеривање Срба са својих огњишта. 
"Харадинај је рекао да има 40 Срба на списку. Рекао сам да то није истина и тражио да показе, јер тачно знамо шта су и где радили у којим местима су вршили притисак нудили паре. Могао је и једино као министра да постави само једну од учесника протеста "1 од 5 милиона", узели су једну од њих девет колико је било у Грачаници", нагласио је он.

Казао је и да нема рокова за решење косовског проблема, али да што време више одмиче односи постају све лошији, што представља проблем за све.
"Ми Срби када видимо да земља економски напредује, да је вода испод уста и носа размишљамо како смо свемогући и свемоћни. На другој страни неки људи не разумеју ништа. Неће бити Косово консолидована држава док не буде у УН, имала амбасаде у Москви, Атини и Мадриду. Као да је нека Ц Ц мува ујела политичаре који мисле што жешћом реториком потребно решавати проблеме. Важно је да разговарамо што пре, довољна је само једна систница - да укину таксе и да наставимо дијалог", казао је он.

Вучић је рекао да је разочаран изјавом шефа немачке дипломатије Хајка Маса који је рекао да ће Берлин подржавати Приштину без обзира на све, додајући да када тако нешто изјави не може се рећи да ће албански политичари укинути таксе.
Такође је констатовао да Пристсина нема безрезервну подршку у свету, али да подршку има.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести