Вучић разговарао са Могерини о убиству Ивановића

БЕОГРАД, БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић телефоном је разговарао са високом представницом Европске уније за спољну безбедност Федериком Могерини о убиству Оливера Ивановица, сазнаје Танјуг.
mogerini vucic
Фото: Tanjug (Kancelarija za saradnju sa medijima predsednika RS)

У Бриселу је у међувремену саопштено да је Могерини разговарала телефоном разговарала и са косовским председником Хашимом Тачијем.
Могерини је, како је саопоштено, у телефонским разговорима са Вучићем и Тачијем оштро осудила убиство Ивановића и упутила саучешће његовој породици и пријатељима, саопштила је Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).
Висока представница ЕУ је изразила очекивање да надлежни косовски органи реда неће штедети напоре да пронађу починиоце убиства и приведу их правди без одлагања.
"Мисија владавине права Европске уније, ЕУЛЕКС, подржаће власти у складу са својим мандатом", истиче се у саопштењу.
Могерини је, такође, позвала све стране на смиреност и уздржаност, апелујући на њих да омогуће да владавина права и правде иде својим током, закључује се у саопштењу објављеном на сајту ЕЕАС.
Лидер Граданске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливер Ивановиц убијен је у пуцњави која се јутрос око 8.15 цасова догодила у Косовској Митровици. 
Након убиства Ивановица, делегација Београда у Бриселу прекинула је данас поново запоцете преговоре у оквиру диујалога и хитно се враћа у Београд.
Европска унија је "снажно осудила" убиство Оливера Ивановица и позвала све стране да покажу "мир и да се уздрже", како би закон и правосуђе на Косову обавили свој посао.
Због жалосног чина убиства Оливера Ивановића разговори у оквиру дијалога су прекинути, потврдила је раније данас портпаролка Европске комсије Маја Коцијанчић.

Могерини: Важно да ситуација остане мирна

БРИСЕЛ: Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини је поводом убиства Оливера Ивановића разговарала са председницима Србије и Косова Александром Вучићем и Хашимом Тачијем.
Она је поручила да је важно да ситтуација остане мирна и понудила помоћ ЕУ у циљу привођења правди починиоца овог злочина. 
”Висока представница позвала је председника Вучића и председнка Тачија после убиства Оливера Ивановића. Она је пренела став ЕУ да је важно да ситуација остане мирна и да се све стране суздрже и дозволе да владавина права и правда иду свијим путем. Она је и понудила подршку где би она била потребна”, изјавила је портпаролка Евроспке комисије Маја Коцијанчић.
Коцијанчић је поновила да ЕУ оштро осуђује убиство Оливера Ивановића које се јутрос догодило у Северној Митровици и пренала саучешће његовој породици и пријатељима.
”Сада је врло важно да власти на Косову направе све што је потребно као би се одговорни за убиство пронашли и извели пред лице правде. У том смислу наша мисија на Косову Еулекс даће сву потребну подршку у складу са својим мандатом”, поручила је Коцијанчић.
Коцијанчић је подсетила да је требало да се данас у Бриселу у оквиру дијалога на нивоу радних група састану преговарачи Београда и Приштине.
”Због убиства Оливера Ивановића дијалог на нивоу радних група данш је био суспендован”, поручила је Коцијанчић.
У овом тренутку у ЕУ не знају када би дијалог Београда и Приштине могао да се настави.

Фајон: Убиство Ивановића кукавички чин

СТРАЗБУР: Посланица Европског парламента Тања Фајон оштро је осудила убиство Оливера Ивановића и навала га ” кукавичким чином”.
Фајон је са заседања Европског парламента у Стразбуру позвала на нормализацију живота на Косову.
”Узнемиравајућа вест о убиству Оливера Ивановића. Оштро осуђујем овај кукавички чин. Сарадња и толеранција су прави пут према нормализацији живота људи на Косову, не меци, мржња и насиље”, поручила је Тања Фајон на свом Фејсбук и Твитер налогу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести