Вучић: Разговори нимало лаки и слатки, али конкретни

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Мостару, где је учествовао је на трилатералном састанку с лидерима Босне и Херцеговине и Хрватске, да Србија с тим земљама жели најбоље могуће односе и додао да се на таквим скуповима постиже “оно што је за људе најважније”.
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

То бих у три тезе дефинисао - мир, стабилност, напредак економских односа, истакао је Вучић у интервјуу за РТС.

Он је указао да, што се тиче трговинске размене и економских односа с Хрватском, Србија има раст у 2017. години у односу на 2016. за 14,2 одсто, а с БиХ 13,1 одсто, и додао да су те две земље неки од наших најзначајнијих партнера.

Вучић је подсетио да је размена с БиХ 1,7 милијарди евра, а с Хрватском 1,27 милијарди, и да је са обе земље већа покривеност увоза извозом.

То су изузетно значајни, стратешки партнери за Републику Србију. Можемо да имамо такве односе само ако чувамо мир и стабилност. Поштујемо Републику Хрватску, поштујемо БиХ, желимо најбоље могуће односе и радимо на томе. Наши односи нису ни слатки, нити бајковити, нити ту има много дивних речи, али морате да решавате проблеме и да се бавите тим проблемима, истакао је председник Србије.

Он је додао да на сајам у Мостару, који се одржава за месец дана, из Србије долази највећи број српских комапнија до сада. 

Овде је реч о једном додатном тржишту које није само Бањалука, Бијељина, Требиње, где су српски производи најприсутнији, чак и Сарајево где имамо до одређеног степена и одређеног процента присуство наших компанија и наших производа. Овде је реч и о ширем тржишту Западне Херцеговине, Западне Босне и промоцији наше привреде, прављењу контаката измеду наших бизнис популација, пословних људи, напоменуо је Вучић и додао:

Рекао бих, још боље успостављање односа измеду Србије и БиХ с једне стране и, ако хоћете, с друге стране са представницима хрватског народа који, са ове стране Неретве, ка Широком Бријегу, доле ниже ка Чапљини, Грудама, Посушју и тако даље, живе у већини. И то је, мислим, од стратешког интереса за Републику Србију. Тако смо се понашали, тако ћемо да се понашамо. За месец дана опет смо у Мостару. Овде нас увек лепо дочекају, приме и очекујемо да то буде додатни помак у развоју наших економских односа.

Упитан да ли је састанак у Мостару био више битан у смислу поштовања смерница из Стратегије ЕУ за Западни Балкан о поправљању добросуседских односа, или је више био битан као наставак покретања конкретних инфраструктурних и других пројеката са састанка у децембру у Београду, Вучић је рекао да су “све стратегије дивне” и да је “супер шест иницијатива и стратегија за проширење ЕУ”.

Али ја сам човек који је, као што знате врло конкретан и о конкретним стварима сам и овде говорио. О нашим ауто-путевима, о нашим моствима, о томе да нам камиони не стоје по 15 сати на граници, да даље увећавамо нашу економску размену, да решавамо наша отворена питања. То су ствари о којима ја умем да говорим. А ја да будем филозоф који ће да решава питања за 25 година, па јавља ми се како ће то да изгледа за 25 година, стварно нисам у стању. Немам те могућности какве је имао Љубиша Трговчевић или не знам ко други да могу то на такав начин. Али да се бавимо конкретним проблемима, то можемо, истакао је он.

Он је поновио да су разговори у Мостару били отворени – “нимало лаки и слатки, али конкретни”.

То увек јесу добри разговори. Много бољи него да нешто уопштено причате што нико не разуме. Чекаћемо наше пријатеље из БиХ и Хрватске у Новом Саду. Мислим да ће то бити одлична прилика за даљи наставак наше сарадње и за промоцију још бољих односа, рекао је председник Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести