Вучић се састао са државним секретаром Ватикана 

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином који борави први пут у Србији.
Aleksandar Vučić s kardinalom Pjetrom Parolinom Foto:Tanjug
Фото: Tanjug

Министар спољних послова Ивица Дачић дочекао је кардинала јутрос на аеродрому "Никола Тесла".

Дачић је пожелео добродошлицу кардиналу Паролини и изразио велико задовољство његовом првом посетом Србији, саопштило је Министарство спољних послова.Министар је поновио да је ова посета за нас веома важна, а уједно је и прилика за унапређење политичког дијалога на највишем нивоу.

Државни секретар Свете Столице кардинал Паролин састаје се данас и са премијерком Аном Брнабић, наводи се у саопштењу.

Дачић: Сарадња са Ватиканом у интересу региона

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић оценио је данас да је у интересу не само Сбрије, већ свих држава и грађана региона да са хришћанском црком тражимо заједнички интерес који је заснован на општим врендостима на којима се заснива Европа. 

Он је, након разговора са државним секретаром Ватикана кардиналом Пјетром Паролином, рекао да му је велика част што је кардинал прихватио његов позив да дође у Србију посебно што је он највиши званичник Свете столице који је посетио Србију. 

„Због тога је ова посета за нас од изузетног занчаја, ако не и историјског“, нагласио је Дачић. 

Рекао је да Србија жели да са Ватиканом даље унапређује и интензивира своје односе и сарадњу, који су стабилни и добри, а ова посета ће, како је оценио, свакако дати позитиван импулс даљем уанпређењу. 

Фото: Tanjug

Указао је да је са шефом дипломатије Ватикана договорио да дође у посету Београду и да се уведе пракса политичких консултација два министарства, што ће бити од великог значаја за унапређење сарадње и дефинисања зајендичких интереса. 

„Имамо велику подударност по значајним међународним питањима. Питањима заштите хришћана и хришћанског наслеђа, унапређењу људских права хришћана, избеглица и миграната, спровођење агенде УН о одрживом развоју, искорењивања сиромаштва, бриге за породицу, заштита животне средине, борба против климатских промена и други. 

Мислимо да у том смислу треба и даље да унапредимо нашу сарадњу на нивоу међуанродних организација и на спољнополитицкцом плану уопште“, казао је Дачић. 

Према његовим речима веома је битно да та наша сарадња буде у интересу свих народа, а и наших цркава у циљу регионалне стабилности, међусобних добрих односа и тражењу заједничких интереса за будућност. Захвалио се Ватикану на веома принципијелном и за нас веома битном ставу када је реч о КиМ. 

„Ватикан није признао једнострану проглашену независност Косова и снажно подржава наш дијалог са Пристсином у жељи да се дође до обострано прихватљивог решења. То је за нас веома битна чињенциа и мислим да је од значаја да и на ову тему имамо сталне контакте и дијалог“, казао је он додајући да је Србија отворена и жели да се постигне договор, односно компромис. 

Подсетио је да је председник Србије Александар Вучић пре пар дана примио бискупе са којима је разговарао о питањима сарадње државе и католичке цркве у Србији. 

Он је пренео да је на састанку с а кардиналом Паролином, али и бискупима констатованод а постоји добра воља за решавање свих питања око којих треба да се разговара као што су питања имовине, матичних књига, образовања. 

„У том погледу ћемо даље радити на решавању свих питања, око којих би требало имати конкретне резултате“, објаснио је он. 

Подсетио је да је у јануару био на састанку са кардиналом Паролином када је непосредно сазнао да му је преминуо отац, а начин на који је државни секретар Ватикана изразио саучешће и чињеница да је прихватио позив да дође у Сбрију, према речима Дачића, њему много значи. 

Ватикан, према његовим речима, може да рачуна на отворену и свестрану сарадњу са Србијом. Додао је и да је кардинал Паролин пренео поздраве папе Фрање председнику Вучићу што је веома значајна чинејница. Кардинал Паролин истакао је да Ватикан жели да унапреди сарадњу са Србијом. 

Он је казао да је до сада већ рпедузето много кроака и да очекује и нада се да ће се наставити сарадња око заједничких интереса. „Сви представници католичке цркве прате са изузетном пажњом дијалог с а другим црквама, посебно са СПЦ“, додао је државни секретар Ватикана.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести