Вучић: Белгијски премијер изнео нове предлоге за европски пут Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му је белгијски премијер Шарл Мишел изнео  неке нове предлоге који се тичу европског пута Србије. "Не могу о тим предлозима да кажем нешто више, док то не буде део политике ЕУ и док неки други фактори не буду са тим предлозима сагласни",рекао је председник Вучић.
Vučić i Mišel Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Приметио је само да би ти предлози могли бити интересантни у будућности. Премијер Белгије поручио је са зеједничке конференције за новинаре да цени искрен и директан дијалог са Александром Вучићем, као и да Србију сматра књучним чиниоцем на Балкану. "Ви сте кључни чинилац, будући да носите значај регионалне димензије. Изузетно сте важни за Европу и будућност ЕУ", поручио је Мишел јуче у Београду.

Премијер Белгије је у понедељак увече допутовао у дводневну званичну посету Србији.

Он је први белгијски званичник тог ранга у Београду после готово деценије, а посета је договорена приликом састанка Вучића и Мишела током заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, септембра прошле године. Вучић је јуче подвукао да је значај Белгије много већи него што се то уопште у региону разуме, а захвалан је, каже, Мишелу на томе што сматра да Србија треба да буде у врху приоритета ЕУ.

- Мишел је, за разлику од многих, не само чуо, него и слушао шта је то што ми осећамо, мислимо и што је реално урадити у будућности. Тешко ми је да се сетим да сам имао разговор из кога сам много тога научио - приметио је Вучић, додајући да су разговарали о "европском путу, а најважнија тема је да ми имамо највећу препреку на путу ка ЕУ, а то је споразум који треба постићи са Приштином". Истичући да је то за нас тешко питање, он је рекао да је свом саговорнику пренео да је Србија спремна на споразумна решења.

- Лаких решења нема. Ми смо спремни за тешке одлуке, али треба да постоји компромис с обе, а не с једне стране - прецизирао је Вучић. Нада се да ће бити још сусрета, истичући да је питање Космета питање будућности. " Као што смо успели да смањимо јавни дуг, незапосленост, да имамо суфицит, мислим и да ћемо имати шансу да и тешке политичке проблеме решимо", казао је Вучић.

Шарл Мишел је навео да ће, када се буде вратио у Брисел, поделити с колегама " мишљења и ставове, али и неке могуће поступке".  У том контексту биће речи  и о  ЗСО, најавио је Мишел,  "јер то је нешто где треба да разговарамо и где мора да се ради ". Додао је да ће са колегама из ЕУ разговарати како би Унија могла ангажованије да поступа и да би могла да изнађе стабилније решење, прихватљиво за све. Он, како каже, спада међу европске лидере који стављају стратешку позицију овог региона на врх приоритета.

- И управо захваљући разговорима са вама могао сам да чујем ваше аргументе, ставове не бих ли што боље могао да разумем ваша размишљања и мотиве. Ако треба да се донесу важне одлуке важно је да се све стране суштински разумеју, а не само површно - поручио је Мишел, обраћајући се председнику Србије. Додао је и да се многи елементи заснивају на тумачењу историје, али да мора да постоји и реалистички осврт на та питања. Према његовим речима, потребно је ухватити се укоштац са тешким питањима и потребна је политичка одговорност да би се све то решило. Како је рекао, разговори које су водили он и Вучић били су веома плодни и њему је то веома важно, јер тако " види како је могуће даље јачати билатералне односе, комерцијалну, економску сарадњу, како да се повећа потенцијал за нове инвестиције ".

Лаких решења нема. Ми смо спремни за тешке одлуке, али треба да постоји компромис с обе, а не с једне стране(Александар Вучић)

Одговарајући на питања новинара, Александар Вучић је говорио и о преговарачкој платформи коју је предложила косовска влада. " Ако је то оно што Приштина нуди као решење за нормализацију, онда не знам о чему уопште желе да разговарају ", рекао је.


Ентузијазам за сарадњу

Премијерка Ана Брнабић  је указала да је економска сарадња две земље скромна – у 2017. била је тек нешто изнад 540 милиона евра.

- У тој области је велики потенцијал за будућу сарадњу. Искористила сам прилику да позовем премијера Белгије да заједно са Владом Србије и ПКС - ом организујемо посету белгијских привредника Србији, али и српских Белгији - рекла је Ана Брнабић.

Шарл Мишел је казао да је предлог Брнабићеве прихватио са пуно ентузијазма.


- Та платформа представља практично њихову поруку:' Ми имамо све, све је у нашим рукама, ако Србија хоће да призна независност, то је у реду, ако неће, онда је крива за све' - приметио је председник Србије. Подсетио је и да је Могеринијевој приликом њене недавне посете Београду показао папире који су, приметио је, увек на нашој страни, али и додао да, нажалост, сила није на нашој страни.

- Људи у Србији то треба да разумеју, јер ми смо слабији, не од Албанаца, већ од Америке и свих који подржавају независност Косова. Не преговарамо ми с Тачијем, већ с њиховим заштитницима, а то што пише на папиру, шта је то њих брига – упозорио је. Навео је да је и Шарлу Мишелу показао Бриселски споразум, из чега је јасно да Приштина није испунила оно што је договорено у Бриселу, " да нису ни пипнули све док Срби нису сами најавили формирање Заједнице српских општина ". Објаснио је да је реч о међународном уговору који је увек изнад националних законодавстава, али, констатовао је, они кажу – шта нас брига, ми имамо најмоћније савезнике. Поручио је да, ако ЕУ буде имала такав приступ да тежи да се испуни оно што је договорено, можда се то и догоди, али, ако не буде  – "наде су нам веома мале".

Ви сте кључни чинилац, будући да носите значај регионалне димензије. Изузетно сте важни за Европу и будућност ЕУ(Шарл Мишел)

Напоменуо је, међутим, да постоји и други проблем, а то је да између себе разговарамо и будемо реални у томе шта тражимо и шта је најбоље за Србију.

- А то је да имамо поверење да ће урадити нешто они који за пет година нису испунили ни једну једину уговорну обавезу, а нико се због тога није узбудио. Али да кукамо не вреди, да се жалимо немамо коме, остаје да радимо на поправљању ствари у Србији и да радимо на томе како да нађемо најбоље компромисно решење и за нас и за наш народ на КиМ - рекао је председник Србије, наглашавајући да људи не треба да рачунају на нешто чиме ће бити нарочито задовољни, али и да не смемо да допустимо да дође до решења која су понижавајућа за Србију.


Презентација „Београда на води“

Председник Србије и премијер Белгије обишли су  Геозавод и присуствовали презентацији пројекта "Београд на води". Вучића и Мишела је са пројектом, али и радовима и напредовањем у реализацији Београда на води упознао је градоначелник Београда Синиша Мали.

Презентацији је присуствовао амбасадор Белгије у Србији Лео Винсент Дас.


Белгијског колегу Шарла Мишела уз постројену гарду и свечано интонирање химни јуче је испред Палате " Србија " дочекала премијерка Ана Брнабић. Председница Владе је захвалила Мишелу на подршци у евроинтеграцијама Србије и изнела иницијативу за бољу економску сарадњу. Белгијски премијер је ту иницијативу и прихватио. Премијерка је захвалила госту и на посети и спремности да, како је рекла, саслуша, чује и разуме " нашу логику" и то шта се дешава и региону. Као важну област истакла је регионалну сарадњу и у том смислу навела значај дугорочне нормализације односа Београда и Приштине.

С.Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести